26-27 серпня 2024 року викладачі суспільствознавчих дисциплін Одеси стали учасниками семінару за темою: «Нормативно-методичне забезпечення викладання суспільствознавчих дисциплін в закладах загальної середньої освіти у 2024/2025 н.р. Концептуальні засади реформування історичної освіти», який підготували та провели консультанти Одеського центру професійного розвитку педагогічних працівників разом з педагогами закладів освіти Приморського району. Учасників семінару приймали Одеські ліцеї № 2 та № 65.

Основна увага приділялась ознайомленню та обговоренню педагогами Концепції реформування історичної освіти в школі (Наказ МОН України від 30.07.2024 № 1072).

 Учитель історії Одеського ліцею № 68 Сергій Волковський представив сутність та переваги концентричної моделі викладання історії в порівнянні з лінійною.

 Консультант КУ «ОЦПРПП» Олена Драганова більш детально зупинилась на питанні організації та структури курсу історії в системі загальної середньої освіти, змістових та наскрізних лініях як основи для формування ключових компетентностей в концентричній моделі викладання історії. Також звернула увагу на змістове наповнення за освітніми циклами, проблемно-тематичний підхід до організації навчального матеріалу

Про нормативно-методичне забезпечення викладання суспільствознавчих дисциплін в умовах правового режиму воєнного стану докладно висвітила учитель історії Одеського юридичного ліцею, керівник міської творчої групи вчителів суспільствознавчих дисциплін Ірина Войтович. Вона проаналізувала результативність роботи учителів суспільствознавчих дисциплін міста з підготовки учнів до всеукраїнських олімпіад, конкурсів-захисту робіт МАН, міських конкурсів в минулому навчальному році, акцентувала увагу учителів на змінах та останніх нормативних документах МОН України, перевагах академічної самостійності загальноосвітніх закладів міста в колегіальному вирішенні питання викладання дисциплін громадянської та історичної освітньої галузі.

Актуальні питання стосовно оцінювання результатів навчання здобувачів освіти в 5-7 класах відповідно до Державного стандарту Нової української школи та останнім нормативам МОН України розглянула учитель історії Одеського ліцею № 122 Ганна Круглова, додавши приклади з власного досвіду роботи.

Семінар пройшов в атмосфері розуміння учителями суспільствознавчих дисциплін необхідності подальшого реформування освіти в умовах євроінтеграції з урахуванням викликів воєнного стану.

Всього в роботі семінару взяли участь 76 педагогів.

Від admin