На допомогу вчителю української мови та літератури.

Одне із основних завдань вчителів-предметників старших класів полягає не тільки в тому, щоб випускник якісно оволодів програмовим матеріалом, засвоїв необхідні знання з предмету, а і ефективно підготувався до успішного складання НМТ/ЗНО.

На зараз в арсеналі освітян є велика кількість різноманітних завдань як пасивного (прослухування лекцій або перечитування підручників), так і активного навчання. Багаторічний аналітичний досвід показує, що більш ефективним є активне навчання і, безсумнівно, свідомий підхід до підготовки. А це означає, що після вивчення теоретичної частини відразу необхідно виконувати практичні завдання. Це допоможе закріпити знання на практиці.

Щодо завдань, то, звичайно, найбільш поширеними та популярними є тести. За їх допомогою учні тренують пам’ять, мають можливість навчитися розподіляти час на виконання завдань, визначити теми, над якими треба попрацювати ретельніше, і основне – «набивають руку». Адже не секрет, що завдання для НМТ/ЗНО часто складаються за аналогією, хоча і з різними прикладами. Окрім цього випускники отримують необхідні навички роботи з тестовими завданнями, зможуть відчути логічні та психологічні закони побудови завдань, простежити, як формуються інструкції, будується основа завдання, розташовуються варіанти відповіді. Стійкі навички виконання таких завдань є запорукою високого результату, а також ( що дуже важливо для багатьох учнів та учениць у сучасних умовах) подолання психологічного бар’єру.

У рамках реалізації мультипредметного університету «Педагогічне зростання – 2024» на фаховому сервері «Нормативно- правова база» пропонуємо деякі матеріали, які можна використати у роботі з учнями та ученицями під час підготовки до складання НМТ- 2024:

  1. Наталія Данилюк. Практикум з української мови для учнів 10-11 класів. 25 тренувальних карток (тестові завдання у форматі ЗНО) для повторення, узагальнення, систематизації набутих знань із фонетикиЮ лексикології, орфографії, фразеології, морфології, синтаксису, пунктуації. (посилання)
  • Марія Шпільчак. Збірник тестових завдань для підготовки до НМТ з української мови. 10 авторських варіантів ( за зразком демонстраційного тесту від УЦОЯО). (посилання)
  • Наталія Сиротенко, Наталія Перфілова. НМТ- 2023. Українська мова. Збірник тестових завдань ( тза зразком демонстраційного варіанту УЦОЯО). (посилання)
  • Тестові завдання з української літератури. (посилання)

Також пропонуємо користуватися такими безкоштовними платформами:

  • «Освітній проєкт «Мова – ДНК нації»;
  • Тренажер з правопису української мови;
  • Онлайн-курс у формі корисних порад (лайфхаків ) від ЕdEra та «Освіторія»;
  • Сайт Олександра Авраменка з онлайн-уроками.

 Для тих, хто надає перевагу посібникам, пропонуємо:

  • З. Тищенко, І.Літвінова «Українська мова та література. Тестові зошити»;
  • І.Літвінова, С.Бутко, Ю.Гарюнова, З.Тищенко «Українська мова. Інтерактивний довідник-практикум із тестами»;
  • І.Хворостяний «Українська мова: лайфхаки . ЗНО без зайвої напруги».

Зауважимо!!! Ці матеріали можна використовувати й під час підготовки до контрольних робіт у 9, 10, 11 класах.

Бажаємо успіхів, очікуваних досягнень та насолоди у роботі з учнями та ученицями. Нехай Ваша праця буде винагороджена високим результатом спільної діяльності.

Готуємо випуск бюлетня № 2. Долучайтеся! Пропонуйте свій досвід.

Від admin