На виконання наказу Департаменту освіти та науки Одеської міської ради від 14.12.2023 № 386  4 січня 2024 рокуна базі Освітнього простору «GreadED»  проведено міський етап ХХІІІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, що проходить під гаслом «Об’єднаймося ж, брати мої!»,  в номінаціях «Література» та «Історія України та державотворення». Цього року   епіграфом до творчих робіт взято слова Тараса Шевченка  «Смійся, лютий враже!  Та не дуже, бо все гине, – Слава не поляже» ( «До Основ’яненка»).

У конкурсі взяли  участь 60  учнів 5-11 класів закладів загальної середньої освіти міста. Учні  присвятили свої роботи національновизвольній боротьбі українського народу за свободу й незалежність  та 210-й річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. 

Журі зазначило, що усі роботи проникнуті  патріотизмом, гордістю за героїчне минуле та сьогодення України. Автори розкривають боротьбу українського народу, спрямовану на ліквідацію іноземного панування та національного гноблення, завоювання національної незалежності,  самовідданість і відвагу військових, які стали на захист нашої держави проти російської агресії, засуджують війну, вірять у незламність рідного народу і його перемогу. Ось рядки із учнівських творів:

«Скільки б нам не судилося болю, Як не лютують ординці,

Під синьо-жовтим прапором волі міцно стоять українці.

Та нас не поставити на коліна і не одягнути кайдани,

Бо в серці у кожного Україна, і Перемога за нами!»

Голубенко Єлизавета, учениця 9 класу ліцею «Ланжеронівський»

«На коліна хотіли поставити? Закувати в міцні ланцюги? В

ам не вдасться народ наш здолати Геть, непрохані горе-кати!

Наші воїни сильні й сміливі, що на захист повстали враз!

Ми світ згуртували навколо, Ми повернемо Крим і Донбас!»

Жерноклєєва Аріна, учениця 9 класу Одеського ліцею № 4

«Воля, і дух, і слава – це наші одвічні чесноти!

Ворожа загарбницька лава додала і болю й, й скорботи…

За кожну сльозу материнську, за чорну хустину, дитячий плач,

Помститься вкраїнське військо, щоб люди їли Різдво їли мирно калач.

Слава моїй Україні! Слава моїм ЗСУ! Щастя кожній родині!

За мир ми, за волю й красу! »

Конотопчик Єва, учениця 7 класу Одеського ліцею «Фонтанський»

«Гортаючи сторінки «Кобзаря», Я поринаю у часи давно минулі.

І бачу в них сучасність…, а здаля  Майбутнє бачу, мов квітки поснулі…

А проминуть роки, літа, століття- загоїть рани матінка-земля,

В минуле відійдуть жахи-страхіття, Одужають від пошесті поля…

«І БУДЕ СИН, І БУДЕ МАТИ, І БУДУТЬ ЛЮДИ НА ЗЕМЛІ»,

І Україна буде розквітати у власній (не в ворожій!) стороні !!!

Радченко Дар’я, учениця 9 класу Одеського ліцею № 37

«… Плюндруєш, розстрілюєш, ґвалтуєш, б’єш. і руйнуєш. Смієшся, лютий враже, та це не довго. Сльози матерів дуже швидко впадуть на твої захланні руки. Молитви дітей донесуться до Бога. Вернуться тобі у стократ.

Розквітне Україна, зростуть її сади, вкриються колоссями поля. Залунають пісні… Саме такою Кобзар хотів бачити рідну Україну, саме такими він уявляв собі українців: освіченими, вільними, правдивими, веселими, працьовитими, а головне – щасливими».

Бєляєва Анастасія, учениця 10 класу Одеського ліцею № 49

«Хочу висловити велику подяку справжнім сталевим воїнам, які зараз на фронті боронять нашу Україну, всім рятувальникам, лікарям, волонтерам та кожному, хто долучається до нашої перемоги. Сильна нація, очевидно й формується в період труднощів та великих втрат. Це значне випробування для українського народу, яке він, на мою думку, витримає з честю.

Згадаймо пророчі слова нашого Кобзаря: «Борітеся – поборете!

Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава, і воля святая!

Слава Україні! Слава Героям! Слава Нації! Обов’язково буде перемога! »

Журавльов Максим, учень 6 класу Одеської гімназії № 76

У номінації «Історія України та державотворення» журі відзначило у роботах логічний виклад матеріалу, дослідницький характер та уміння учасників працювати з історичними джерелами. Особливість тематики конкурсних робіт чітко означена у вступі одного з учнів: «Актуальність теми дослідження зумовлена самим життям». В умовах російсько-української війни загальною проблематикою юних одеситів є: подвиг воїнів-захисників України, які є сучасниками наших учнів; уроки Української революції 1917 – 1921 років для сьогодення; славетне козацьке минуле в контексті українського державотворення. Практично у кожній роботі учні цитували пророчі слова Кобзаря. Одностайним висновком досліджень є те, що не тільки поезії, а й сама постать Шевченка надихає українське суспільство на Перемогу.

У номінації «Література» учні надали різноманітні за жанром творчі роботи ( есе, твори, поезії, поеми, образки,  драматично-феєричну сув’язь).

Твори в основному належать до громадянської лірики, розкривають власні  переконання та вболівання за долю рідного краю, віру в  незламність рідного народу, перемогу і мир.

Увага журі була  закцентована на майстерності учасників у застосуванні художніх прийомів, досконалості мови, образному мисленні.

На підставі рішення журі міського етапу ХХІІІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості визначено переможців (наказ Департаменту освіти та науки Одеської міської ради від 10.01.2024 № 4), які нагороджені  дипломами Департаменту освіти та науки Одеської міської ради. Вчителям, які підготували переможців, оголошено подяку.

Вітаємо переможців, бажаємо успіхів у наступних етапах конкурсу. Висловлюємо слова щирої подяки усім учасникам, їх керівникам та батькам, а Всеукраїнському конкурсу – життєстверджуючої ходи!

Від admin