На виконання плану заходів з підготовки та відзначення 210 річниці від дня народження Т.Г.Шевченка (наказ Комунальної установи «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників» від 13.01.2023 року № 5 «Про підготовку та відзначення 210 річниці від дня народження Т.Г.Шевченка») з 21 лютого до 21 квітня тривав проєкт «Лайфхаки від Шевченка: «Зі словами Кобзаря – до нашої Перемоги!», основною метою якого стало створення онлайн-бази кращого педагогічного досвіду шевченкознавства, розробка рекомендацій щодо використання в освітній діяльності мистецької спадщини Т.Г.Шевченка, популяризація сили його слова, впливу на патріотичне виховання учнівства та молоді.

Досвідом своєї роботи, методичними напрацюваннями поділилися вчителі Одеської гімназії № 11, Одеських ліцеїв №№ 16, 22, 24, 49, 72, 73, «Фонтанський», юридичний, Одеської спеціалізованої школи № 32, викладачі та студенти Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К.Д.Ушинського.

Провідним меседжем наданих робіт, ключовою думкою, висловленою учасниками, є велич особистості видатного українського поета, талановитого художника, пророка національної ідеї Тараса Григоровича Шевченка, його неперевершеного значення для долі рідного народу й України.

Шевченко – явище унікальне. Його мистецька спадщина має не лише історичний інтерес: прогресивні ідеї боротьби за волю і свободу людини, незалежність України золотими літерами вписані в історію українського народу. Його пророчі слова й думки безпосередньо співзвучні із сучасною епохою. «Якраз у тому й унікальність Шевченка, що він зумів з абсолютно безправного та упослідженого становища не лише піднятися до статусу академіка в царині живопису, але й стати народним поетом, тобто автором, якого знає вся нація; і то вже кілька століть. Безперечно, нікого в нас стільки не читали, скільки читали Шевченка» (Р.Семків).

Для кожного українця Тарас Шевченко означає так багато, що виникає враження, ніби ми все про нього знаємо, і він завжди з нами. Та це лише враження. Він невичерпний і нескінченний. Не тому, що він кращий від інших, – у ньому наша історія, реальність й найпотаємніші мрії. Україна – це Шевченко, Шевченко – це Україна.

Пропонуємо для використання в навчальній та виховній роботі матеріали із шевченкознавства, підготовлені педагогами та учнями навчальних закладів нашого міста:

Від admin