В серпні місяці психологи Комунальної установи «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників» проводили заняття спрямовані на підвищення рівня стресостійкості з дітьми міста Харкова, які   перебували в Одесі на відпочинку. Загалом було організовано відпочинок для трьох груп по 100 дітей в кожній.

Про що говорили та чому навчилися.  

Кожна людина в своєму житті стикається зі стресовими ситуаціями. Рівень стресу може бути таким, який людина в змозі подолати самостійно, а може бути надмірним – таким, який викликає певні негативні наслідки.

Надмірний стрес впливає на тіло та психіку людини визиваючи реакції-відповіді, наприклад: калатання серця, підвищене потовиділення, безсоння, тремтіння всього тіла або окремих його частин (рук, ніг), плач, страх, відчуття скутості тіла та інше.   

При цьому слід пам’ятати, що  будь яка реакція на стрес є нормальною.

Аби пом’якшити негативні наслідки стресу бажано володіти навичками стабілізації свого емоційного стану. Для цього існують певні техніки, які допомагають заспокоїтись та повернути контроль.

Навчилися стабілізувати свій стан. Засвоїли техніки самодопомоги «4 стихії»:  Земля, Повітря, Вода, Вогонь (автор – ізраїльський психолог Ілан Шапіро в модифікації Алекса Гершанова). Ці техніки  прості для засвоєння та допомагають швидко знизити рівень стресу. Надважливим є те, що вони доступні для дітей.

Стихія Земля – техніки пов’язані з роботою з тілом,  вони повертають відчуття власного тіла та допомагають зняти напруження.

Заземляємось, відчуваючи опору на землю або підлогу. Звертаємо увагу на фізичне відчуття підтримки поверхонь, на яких стоїмо/сидимо/лежимо.

Вправи за Джейкобсоном – почергове напруження та різке розслаблення м’язових груп тіла (розслаблення через напругу).  

Стихія Вода.  Під час стресу пересихає ротова порожнина  і це підсилює стресові реакції, тому важливо пити навіть якщо не хочеться. П’ємо воду маленькими ковтками. Якщо води немає – уявіть скибочку лимону або використовуйте імітацію жування.

Стихія Повітря – техніки пов’язані з контрольованим диханням,  при цьому важливим є починати з видиху та намагатися зробити видих довшим за вдих.

Стихія Вогонь – техніки пов’язані з мисленням (виокремлення ознак предмету)

Техніка виконання є наступною: дивимось вправо, вліво, вгору або вниз, знаходимо великий предмет та починаємо називати його ознаки, характеристики, якості, наприклад: стіл-великий, білий, має чотири ніжки …) 

Наостанок виконали вправи на білатеральною стимуляцією мозку – почергова стимуляція лівої та правої півкуль мозку: поперемінне  поплескуванням долонями по плечах, обійнявши себе перехресно так звана вправа “Метелик”. Така стимуляція допомагає зменшити  страх і тривожність.

Сподіваємось, що набуті навички щодо стабілізації емоційного стану, стануть у нагоді для учасників тренінгу.

Від admin