У серпні 2024 року в закладах освіти територіальної громади міста Одеси пройшов комплекс заходів у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти Як?», спрямованої на підтримку та розвиток психічного здоров’я учасників освітнього процесу.

Навчання для педагогічнихпрацівників: на базі комунальної установи «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників» було організовано навчання для педагогічних працівників за програмою «Професійного зростання та емоційної підтримки педагогічних працівників. Безпечний простір». Ця програма охоплювала ключові теми, спрямовані на покращення психологічного забезпечення в освітніх закладах та підтримку емоційного стану вчителів:

Основні теми та напрями навчання:

  • Психологічне забезпечення освітнього процесу;
  • Методи зниження стресу та профілактика емоційного вигорання;
  • Створення безпечного освітнього простору;
  • Розвиток стресостійкості у педагогів; 
  • Підтримка ментального здоров’я педагогів;
  • Розвиток професійних навичок та компетентностей;

Зустрічпрацівниківпсихологічноїслужби: у рамках програми також відбулася зустріч працівників психологічної служби закладів освіти територіальної громади міста Одеси. Ключовими темами цієї зустрічі стали питання психологічної підтримки учнів та педагогів, особливо в контексті адаптації до навчання після канікул в умовах воєнного часу та профілактики емоційного вигорання.

Робота з дітьмимістаХаркова: окрім роботи з місцевими педагогами та учнями, психологи комунальної установи «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників» також проводили заняття, спрямовані на підвищення рівня стресостійкості з дітьми з міста Харкова, які перебували в Одесі на відпочинку. Ці заходи мали на меті надати психологічну підтримку дітям, які зазнали стресу через обставини війни, та сприяти їхній емоційній стабільності.

Оновлення інформаційних матеріалів на сайтах закладів освіти: здійснено оновлення інформаційних ресурсів програми «Ти Як?» на веб-сайтах закладів освіти. підготували  пам’ятки для батьків про порядок реагування та способи повідомлення про випадки булінгу (цькування) щодо дітей, заходи захисту та надання допомоги дітям.

Психологічні консультації: створена можливість для учнів та педагогічного колективу звертатися до психолога для отримання консультацій та підтримки з ментального здоров’я.

Розміщення плакатів та роздрукованих інформаційних матеріалів:     у доступних до відвідувачів місцях розміщені плакати з QR-кодами Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти Як?», а також роздруковані інформаційні матеріали (листівки), які розміщені в закладах освіти комунальної власності територіальної громади міста Одеси.

Від admin