14 травня 2024 року в Освітньому просторі  «CreatED» відбувся інформаційно-методичний семінар для вчителів суспільствознавчих дисциплін на тему: «Діалоги про війну. Як говорити про російсько-українську війну в школі». Ця надзвичайно актуальна тема була обговорена одеськими педагогами разом з консультантом КУ «ОЦПРПП» Тетяною Волковською та заступником директора з НВР Одеського юридичного ліцею Іриною Войтович за рекомендованими матеріалами МОН України та Українського інституту національної пам’яті відповідно до підходів для різних вікових груп учнів.

«Війна – це про кожного». Досвідом персоніфікації історій російсько-української війни, організацією потужного волонтерського руху серед учасників навчально-виховного процесу поділилась директор ліцею «Фонтанський» Оксана Амеліна. Вона акцентувала увагу на важливості діалогів про війну з військовими, волонтерами, цивільними з метою формування в учнів ціннісних орієнтирів, твердої громадянської позиції.

Про те, як говорити з учнями старшої школи про російсько-українську війну на підсумкових уроках з історії, про історію війн та досвід учнівського проєктування з теми «Російсько-українська війна» в 11 класі ліцею «Маріїнський» розповіла та презентувала аудиторії учителька історії, консультант КУ «ОЦПРПП» Олена Драганова.      

Цікавою виявилась практична частина семінару, де учителі суспільствознавчих дисциплін навчальних закладів міста спроєктували та спланували різні форми занять з даної тематики: класну годину для 5-7 класів «Міста Героїв України», семінарське заняття «Рідний край у контексті загальноукраїнських подій російсько-української війни», узагальнюючий урок з історії України в 11 класі. Були запропоновані проєкти «Герої серед нас», «Війна моїми очима», «Мої стратегії виживання під час війни», «Незламна Україна». Учителі ділились власним досвідом діалогів з учнями про війну після початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну, способами ушанування пам’яті загиблих в школах міста, протидії фейковій інформації, шкільним повсякденням в умовах повітряних тривог.      

На завершення консультант КУ «ОЦПРПП» Олена Драганова показала, як під час вивчення теми разом з одинадцятикласниками розпаковували пакет денного раціону харчування українського воїна.   

Педагогічна, психосоціальна підтримка дітей під час війни, педагогіка подолання травми в співпраці з шкільними психологами, педагогіка надії і віри в перемогу, таким був лейтмотив навчально-практичного семінару для учителів суспільствознавчих дисциплін.          

Від admin