У березні в закладах освіти територіальної громади міста Одеси був проведений комплекс заходів у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти Як?». Ці заходи були спрямовані на підвищення усвідомленості щодо ментального здоров’я серед учнів та педагогічних працівників.

  1. Заходи для учнів:

Психологічні години: «Тимчасові труднощі: як впоратися», «Дослухаймося до свого тіла», «Стрес та тривога: як вберегти ментальне здоров’я?», «Ти як? Повертаємось до школи», «Ментальне здоров’я. Як його зберегти»

Заняття з елементами тренінгу: «Підтримка дітей дошкільного віку в умовах воєнного стану», «Як вислухати й підтримати людину», «Психічне здоров’я. Як його зберегти», «У світі казкових історій», «Подаруй посмішку»

Перегляд відеороликів: «Як впоратися з тривожністю?»

Уроки ментального здоров’я: «Життя – найбільший скарб», «Техніка релаксації: повільне дихання», «Вдячність», «Збережи життя та здоров’я», «Як зберігати рівновагу під тиском стресу», «Ментальне здоров’я: шлях до рівноваги»

Години спілкування: «Правила поведінки під час повітряної тривоги», «Техніки самодопомоги у стресових ситуаціях», «Стрес. Ознаки. Способи подолання», «Дружба – сильні разом», «Відповідальність як складова ментального здоров’я»

2. Заходи для педагогічних працівників:

Психологічні тренінги: «Я і моя самооцінка», «Коло підтримки», «Все в наших руках!», «Закони психологічного добробуту та розуміння»

Участь у вебінарах та заняттях: «Як підтримати людину під час стресу», «Гостра кризова реакція. Надання першої психологічної допомоги»

Психологічні консультації: створена можливість для учнів та педагогічного колективу звертатися до психолога для отримання консультацій та підтримки з ментального здоров’я.

3. Просвітницька робота:

Інформаційні матеріали: Розміщення програми «Ти Як?» на сайтах закладів освіти. Проведено просвітницьку роботу серед учнів та вчителів.

Розроблені пам’ятки батькам та дітям «Як поводити себе під час повітряної тривоги»

4. Додаткові заходи:

Шкільні бібліотекарі провели позакласні заходи та оновили інформаційні матеріали.

Для працівників психологічної служби були проведені практичні тренінги: «Втрата та горювання. Як розмовляти з дітьми на складні теми».

Триває реалізація загальноміського проєкту психологічної підтримки учасників освітнього процесу «Сильні разом!».

Продовжує свою роботу Одеський міський центр стресостійкості.

Від admin