Зарубіжна література – важлива складова літературної та загальногуманітарної освіти, оскільки синтезує в собі найвищі досягнення культури народів світу. Нова українська школа має стати зорієнтованою на діяльнісне навчання, гармонійний розвиток і моральне виховання учнів, зокрема через їх прилучення до скарбниці художньої літератури різних країн та народів світу.

  • 08 лютого 2024 року відбувсянауково-методичний семінар «Навчальне забезпечення із зарубіжної літератури та інтегрованого курсу літератур (українська, зарубіжна) для 7 класу НУШ».

Спікери заходу: Ніколенко Ольга Миколаївна, доктор філологічних наук, професор, завідувачка кафедри світової літератури Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка, авторка програм та підручників «Зарубіжної літератури», а також прекрасний авторський колектив, чудова команда вчителів-новаторів, професіоналів своєї справи Вікторія Георгіївна Туряниця, Наталія Павлівна Рудніцька, Олена Валеріївна Гвоздікова, головний редактор журналу «Зарубіжна література в школах України» Дмитро Олександрович Лебедь. Основна мета зустрічі- допомогти вчителям зарубіжної літератури в підготовці та проведенні уроків цього та нового навчального року, виборі підручників для 7 класу. Цікавою, змістовною, актуальною була вся інформація стосовно двох платформ і двох підручників, а також запропоновано календарне планування, робочі зошити, відеохрестоматії, експрес-уроки, мультимедійні презентації, літературні ігри та квізи, вікторини, пазли, тести до творів. У подарунок вчителям запропонований волонтерський проєкт «Плейтен», який має понад 220 застосунків. Також були презентовані 2 підручники – «Зарубіжна література» та інтегрований курс «Література», які викликала зацікавлення учасників зустрічі. Основні акценти зроблені на розвиток критичного мислення, виховання людяності та прагнення до свободи, зв’язок із життям.

Як під час попередніх зустрічей, так і зараз, учителі отримали подарунки від авторів: до «вересневих портфелів» з матеріалами для 5 та 6 класів додали все необхідне для роботи в 7 класі.

Підручник “Зарубіжна література. 7 кл.” О.Ніколенко на сайті ВЦ Академія https://academia-pc.com.ua/bez-rubriki/zarubizhna-literatura-7-klas

Підручник “Література (українська та зарубіжна). 7 кл.” О.Ніколенко на сайті ВЦ Академія https://academia-pc.com.ua/bez-rubriki/literatura-ukrayinska-ta-zarubizhna-integrovanyj-kurs-dlya-7-klasu-u-2-h-chastynah

Дошка до підручника “Зарубіжна література” https://xtiles.app/65b618f09a4af034db1072fd

Дошка до підручника «Література (українська і зарубіжна). Інтегрований курс» https://xtiles.app/65b6d4781445c4198ad55e81

Усі учасники отримають сертифікати методичного порталу для вчителів «Світ філолога» про підвищення кваліфікації.

Зустріч з провідними науковцями та кращими практиками в галузі літератури пройшла цікаво, змістовно, захоплююче. Завдяки Ользі Миколаївні та її команді вчителі отримали величезний заряд енергії, нові знання та надії на професійні успіхи. Миру, наснаги та вагомих здобутків, плідної співпраці в майбутньому!

Від admin