Формувальне оцінювання як ефективний інструмент підвищення результату навчання з німецької мови в умовах НУШ.

З метою вдосконалення досвіду щодо впровадження формувального оцінювання в навчальний процес, використання інструментів та технік формувального оцінювання на уроках німецької мови 25 жовтня 2023 року відбувся методичний воркшоп «Формувальне оцінювання як ефективний інструмент підвищення результату навчання з німецької мови в умовах НУШ», в я кому взяли участь учителі німецької мови закладі середньої освіти міста Одеси.

Власним досвідом щодо впровадження формувального оцінювання в навчальний процес поділилась Тетяна Мережко, досвідчена викладачка німецької мови, методистка Міжнародного освітньо – методичного центру Дінтернал Едюкейшн, співавторка сучасних підручників з німецької мови.

Спікерка сконцентрувала увагу слухачів на наступних питаннях: розуміння сутності та цінності формувального оцінювання відповідно до нових Державних стандартів і нормативних документів МОН, використання дієвих технік та інструментів формувального оцінювання в основній школі, підвищення ефективності навчання учнів за допомогою мотивації та організації якісного зворотного зв’язку.

Під час практичної частини слухачі   ознайомились з алгоритмом дій вчителя щодо здійснення формувального оцінювання; опрацювали модель уроку, яка передбачає усвідомлення мети і очікуваних результатів, проведення діагностики сформованості знань та компетентностей; побудову викладання матеріалу з використанням завдань рецептивного, а потім репродуктивного і продуктивного характеру; отримання ефективного зворотного зв’язку. Було зосереджено увагу слухачів на використанні методичних прийомів, інтерактивних технік, цифрових інструментів, індивідуальних та групових форм роботи з учнями щодо здійснення формувального оцінювання на етапах отримання зворотного зв’язку, організації самооцінювання, взаємооцінювання тощо.

Методистка зауважила, що формувальне оцінювання, в першу чергу, спрямоване на виявлення освітніх потреб школярів, побудову їхньої індивідуальної освітньої траєкторії, підвищення мотивації та пізнавальної активності, що сприятиме успішному навчанню та вихованню в умовах Нової української школи.

На завершення найактивніші учасники отримали в подарунок п’ять підручників з німецької мови Perfekt від компанії Дінтернал Едюкейшн та висловили подяку організаторам і спікеру за цікавий корисний досвід, який стане їм у нагоді під час викладання німецької мови в сучасних реаліях.

Реформа Нової української школи триває.

Від admin