1 серпня 2023 року відбувся вебінар-година пам’яті «Світле безсмертя Лесі Українки» до 110 роковин від дня смерті геніальної української поетеси, драматурга, перекладачки, педагога,  громадської діячки, мужньої, сильної духом  жінки-патріотки, нескореного  борця за долю рідного народу Лесі Українки ( Лариси Петрівни Косач-Квітки).

Кожним словом, кожним променем думки, кожним болем своїм живе в наших серцях ім’я людини, що співзвучне з нашою Батьківщиною,  і тим ще дорожче для нас – Леся Українка.

З не такої вже й далекої минувшини – більше ста років – не так багато для історії, але вже стала особистістю легендарною і в Україні, і у світі.  Своєю винятковістю і своєю звичайністю – усім вона дорога для нас: «Ні, я жива, я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає!»

Сподіваємося, що виступи учасників вебінару, шанувальників Лесиного слова й продовжувачів її справи,  стануть частиною вселюдської пошани великої і мужньої жінки. Про невідомі нові сторінки біографії і творчості поетеси цікаво і захоплююче розповіла Корнієнко Оксана Іванівна, вчителька української мови та літератури Одеського ліцею «Лідер».  Твори Лесі Українки завжди були актуальними, а особливо сьогодні. Її герої – це нескорені борці за волю, за свободу, за Батьківщину. Про це говорили у своїх виступах вчителі української мови та літератури Одеського ліцею № 69 Петімкіна Євгенія Станіславівна та Одеської гімназії № 103 Беженар Людмила Савівна.

Неодноразово Леся приїздила до Одеси на лікування.  Полюбила наше місто, а особливо – море.  Цікаві матеріали наукових досліджень  про це надала учасникам вчителька української мови та літератури Одеської школи № 33 Каргіна Наталія Вікторівна.

«Легендарна Українко, поетесо всіх віків, Ми шануєм твою творчість,  і за все тобі уклін». Такими словами авторської поезії вітала учасників вебінару від  одеських вчителів-поетів  керівник творчої групи прєкту «Поезія єднає» вчителька української мови Одеського ліцею № 63 Ліпінська Антоніна Іванівна. Творчі вчителі також підготували тематичний випуск-презентацію «По світу з Лесею я долю вибирала», який буде розміщено на сайті КУ «ОЦПРПП».

Леся Українка відома своєю громадською і політичною діяльністю, особливо в питаннях відстоювання та захисту прав жінок. Однак багато сторінок життя і діяльності поетеси  ще не вивчені і чекають молодих дослідників. З такими словами звернулася до учасників заходу (а серед них були і учні наших шкіл) вчителька історії, директорка ліцею «Фонтанський» Оксана Сергіївна Амеліна. 

Дякуємо всім учасникам зустрічі, особливо виступаючим, адміністраціям навчальних закладів за хвилини пам’яті про справжню доньку України. Всі одностайно твердять: «Життя Лесі Українки – творчий і людський подвиг. Своїм талантом і духовною величчю вона підняла українську літературу до світових вершин».

Тільки – життя  за життя! Мріє, станься живою!

Слово, коли ти живе, статися тілом пора.

Хто моря переплив і спалив кораблі за собою,

Той не вмре, не здобувши нового добра!

                     («Мріє, не зрадь!», Леся Українка).    

Вшановуючи пам’ять справжньої доньки України, перечитаймо рядки її прекрасних поезій, у захопленні силою волі, незламністю духу, стійкістю характеру, неймовірною силою розуму,  любов’ю до свободи згадаймо її біографію і пам’ятаймо: «Скільки світитиме сонце, пам’ять, жива пам’ять про Лесю Українку робитиме людей кращими».

Від admin