На виконання наказу Департаменту освіти та науки Одеської міської ради від 04 листопада 2022 № 259 «Про проведення міського конкурсу творчих робіт учнівської молоді «Завжди сучасний Сковорода», присвяченого 300-річчю від дня народження Г.С.Сковороди, з метою залучення учнівської молоді до пізнання та вшанування пам’яті українського філософа 6 грудня 2022 року на базі освітнього простору «CreatED» ( Хаб Департаменту освіти та науки Одеської міської ради) був проведений фінальний тур конкурсу, в якому взяло участь 84 учні 7-11 класів закладів загальної середньої освіти комунальної власності територіальної громади м. Одеси.

Журі розглянуло 21 роботу з номінації «Науково-дослідницькі тези «Життєвий і творчий шлях Григорія Сковороди: ретроспектива і сьогодення», 37 робіт з номінації «Есе» на тему «Секрет щастя в тобі самому, в твоєму серці, повному любові» («Чого вчать мене афоризми Сковороди») та 26 робіт з номінації «Літературна творчість» («Немає більшої радості, аніж жити за покликанням»). Конкурсанти продемонстрували свої дослідницькі здібності, самостійність, оригінальність образно-художнього мислення, власну позицію та індивідуальність, а також грамотність та культуру оформлення своїх напрацювань.

Ось деякі думки учасників: «Минуло багато часу, як самобутній письменник, філософ Григорій Сковорода ходив по землі. Проте голос його не стихає, а все дужчає. Його заповіді справедливості, добра, людяності, працьовитості знаходять відгук і в наших серцях»; «До сьогодні вражає актуальність поглядів Г.Сковороди про духовність та силу особистості людини, яка здатна нести й утверджувати істину; людину, яка може змінити хід своїх думок, і, змінивши свій мікрокосм, – змінює оточуючий макрокосм»; «Григорій Савович Сковорода справедливо названий провідником філософії любові і свободи, та будучи першим та єдиним мандрівним філософом у світі, довів усім своїм життям, у чому полягає щастя людини: «Істинне щастя всередині нас».

Високо оцінили члени журі поетичні здібності учасників ( вірші «Український Сократ», «Заповіт Сковороди», «Григорію Сковороді», «Панувала тоді хуртовина», байки «Жито і Волошка», «Байка про маленького Горобчика та злих Орлів», «Жаба та Журавка», «Зозуля та Курка» та «Хитрі лиси» – байка наймолодшого учасника, учня 5 класу Одеської СШ № 69 Густенка Дмитра).

Усі роботи відповідали тематиці й присвячені Г.С. Сковороді, його ролі в українській історії та культурі, значенні для сучасної молоді й нашої держави.

На підставі рішення фахового журі видано наказ Департаменту освіти та науки Одеської міської ради від 08.12.2022 № 295 «Про підсумки проведення міського конкурсу творчих робіт учнівської молоді «Завжди сучасний Сковорода», присвяченого 300-річчю від дня народження Г.С.Сковороди». Переможці будуть нагороджені дипломами Департаменту освіти та науки Одеської міської ради.

Вітаємо переможців, дякуємо всім учасникам, педагогам, які готували учнів до заходу, та батькам.

Матеріали конкурсу будуть внесені до електронної збірки «Використання спадщини Григорія Сковороди в діяльності закладів загальної середньої освіти комунальної власності територіальної громади міста Одеси».

Від admin