«ФОРМАЛЬНА ОСВІТА ДОПОМОЖЕ ВАМ ВИЖИТИ, А САМООСВІТА ПРИВЕДЕ ВАС ДО УСПІХУ»  Джимі Рон

28 червня 2022 року на платформі Zoom відбувся вебінар для працівників позашкільних закладів освіти на тему «Самоосвіта педагога – важлива складова якісного заняття у закладі позашкільної освіти».

У вебінарі прийняли участь 32 працівника позашкільних закладів освіти міста Одеса. Спікер заходу: Бущик Вероніка Олегівна, керівник  гуртка сучасного естрадного танцю  «Пелікан» Одеського  Палацу дитячої та юнацької творчості «Біла акація».

У статті 51 Закону України «Про повну загальну середню освіту» йдеться мова про те, що кожен педагогічний працівник зобов’язаний щороку підвищувати свою кваліфікацію. У роз’ясненні до Порядку підвищення кваліфікації педагогічних працівників, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 800 наголошується, що самоосвіта може бути визнана як підвищення кваліфікації.

Самоосвіта педагога — це основна форма вдосконалення професійної компетентності, що полягає в засвоєнні, оновленні, збагаченні знань, узагальненні досвіду шляхом цілеспрямованої, системної самоосвіти, орієнтованої на саморозвиток і самовдосконалення особистості, задоволення своїх інтересів і об’єктивних потреб освітнього закладу

Самоосвіта педагога визначається з огляду на методичну тему навчального закладу, а також труднощі самого педагога, специфіку його індивідуальних інтересів.

У своєму виступі Вероніка Олегівна визначила алгоритм роботи педагога з самоосвіти (підготовчий етап, творчий звіт, аналітико-узагальнюючий етап). Показала  методику й техніку самоосвіти, яка складається з наступних дій:

– вивчити необхідну літературу та педагогічний досвід;

-видокремити з літератури та педагогічного досвіду основні актуальні положення, факти, явища, що підвищують теоретичний і методичний рівні педагога

-дібрати з прочитаного та побаченого педагогом думки й методичні знахідки для апробації у своїй педагогічній діяльност

-систематизувати й розробити науковометодичні узагальнення.

Презентація, яку підготувала Бущик В.О., демонструвала практичний досвід педагога у питанні самоосвіти та була корисною.

Від admin