Відповідно до плану роботи КУ «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників» 19 лютого 2021 року відбулася педагогічна майстерня «Ефективні практики в превентивній діяльності закладів освіти», в якій взяли участь 37  заступників директорів з виховної роботи закладів загальної середньої освіти міста Одеси. Захід відбувся на платформі Zoom в онлайн-форматі. Метою заходу було надання інформаційної, організаційної та науково-методичної допомоги  заступникам директорів з виховної роботи,  трансформування наукових ідей у практику діяльності педагогів, підвищення професійної компетентності  заступників директорів з виховної роботи, рівня їх психолого-педагогічної підготовки та методичної культури.

Превентивне виховання – це комплексний цілеспрямований вплив на особистість у процесі її активної динамічної взаємодії із соціальними інституціями, спрямованої на фізичний, психічний, духовний, соціальний розвиток особистості, вироблення в неї імунітету до негативних впливів соціального оточення, профілактику і корекцію асоціальних проявів у поведінці дітей та молоді, на їх допомогу і захист.

Як зазначається в Концепції превентивного виховання дітей і молоді, превентивне виховання має бути цілеспрямованою системою заходів економічного, правового, психолого-педагогічного, соціально-медичного, інформаційно-освітнього та організаційного характеру, спрямованих на формування позитивних соціальних установок, запобігання негативним звичкам, відвернення суїцидів та формування навичок безпечних статевих відносин.

Учасники педагогічної майстерні мали змогу акцентувати увагу на  сучасних підходах до проблеми превентивного виховання в школі, на необхідність враховувати в роботі педагогічний аспект превентивної діяльності, який  полягає у сформованості такої позиції особистості, яка конкретизується культурою цінностей, самоактуалізацією, свідомим вибором моделей соціальної поведінки.

Заступники директорів з виховної роботи мали змогу обмінятися думками щодо необхідності об’єднання зусиль на узгоджену і своєчасну реалізацію попереджувальних заходів, нейтралізацію і поступове усунення причин негативних вчинків.

Модератор заходу – Хворостянова В.І., консультант КУ «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників» допомагала учасникам педагогічної майстерні аналізувати матеріали, які стосувалися проблеми  використання ефективних практик у превентивній діяльності  закладів освіти  та   спрямовувала обговорення питання щодо  застосовування нових, більш ефективних  прийомів та методів впливу на «важких» підлітків.

 У роботі педагогічної майстерні приймали участь:

  • заступник директора з ВР Одеського ліцею «Європейський» Шиян Т.О., яка акцентувала увагу учасників зустрічі на важливість «Формування впевненої особистості у сучасних викликах сьогодення»;
  • заступник директора з ВР Одеського  НВК № 4 Васильева Т.С, яка  у своєму виступі розкрила питання: «Сучасний освiтнiй простір як необхідна умова виховання особистості, превентивний аспект»;
  • Зайченко Н. О., психолог Одеської ЗОШ №28, яка   надала практичні рекомендації: «Система заходів педагогічної профілактики булінгу в учнівському середовищі». 

 Учасники педагогічної майстерні висловили задоволення рівнем розгляду проблеми, за якою проводився захід.

Від admin