24.10.2024 на платформі Мееt відбувся інформаційно-методичний вебінар для вчителів фізики з теми: «Використання інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) на уроках фізики».

Під час вебінару вчителі фізики Одеського ліцею №49  Станева О.М., Яблокова О.В. та Фролова С.М. представили нові підходи до інтеграції інформаційно-комунікаційних технологій у процес викладання фізики.

Використання ІКТ відіграє важливу роль для підвищення ефективності уроків фізики. За допомогою ІКТ можна значно підвищити рівень розуміння складних фізичних явищ, зробити їх наочнішими та доступнішими для учнів. Інформаційно-комунікаційні технології сприяють розвитку інтерактивного навчання, що дозволяє залучати учнів до активного процесу вивчення фізики.

Спікери ознайомили з основними видами ІКТ, які використовуються на уроках фізики.

Спікер Станева О. М.

  • Віртуальні лабораторії та симуляції та анімації (PhET, Фізика в школі, Sim POP ) для моделювання фізичних експериментів;
  • STEM лабораторія МАН  – центр реальних і віртуальних навчальних досліджень, спрямований на підтримку та розвиток STEM-освіти в Україні.
  • Oнлайн–конструктор тестів Оnline Test Pad – безкоштовний універсальний конструктор, за допомогою якого можна створити цілу палітру цифрових навчальних завдань: тестів, кросвордів, сканвордів, опитувань, логічних ігор, діалогів тощо.
  • Використання GOOGLE FORMS для виконання та перевірки лабораторних робіт.

Спікер Яблокова О. В.

  • Інтерактивні дошкиІнформаційна дошка Padlet.com для активної діяльності здобувачів освіти під час уроку;
    • vseosvita.ua – унікальна платформа для вчителів та учнів. Вчителі можуть створити і тести, вебквести, методичні матеріали, уроки. Для школярів теж є купа цікавинок. Олімпіади, конкурси, змагання.
    • Learning Apps безкоштовне веб-авторське програмне забезпечення та платформа для підтримки освітнього процесу й організації викладання у закладах освіти за допомогою невеликих інтерактивних мультимедійних навчальних модулів, так званих мультимедійних програм.

Спікер Фролова С.М.

  • Онлайн ресурси (Khan Academy, YouTube) для дистанційного навчання та самостійної роботи.

Переваги ІКТ у викладанні фізики:

Використання ІКТ дозволяє вчителям зробити уроки більш динамічними та цікавими, розвивати аналітичне мислення та навички самостійного дослідження. Також було відзначено, що ІКТ дозволяють проводити експерименти, які неможливо виконати в реальних умовах, або які є небезпечними чи складними для реалізації у звичайних класах.

Приклади успішного використання ІКТ:

Під час вебінару були продемонстровані конкретні приклади використання програм для моделювання фізичних явищ і віртуальних лабораторій під час вивчення різних розділів фізики.  Здобувачі освіти можуть не лише бачити теоретичні пояснення, але й експериментально підтверджувати закони фізики в безпечному цифровому середовищі.

Від admin