Тарас Шевченко… З цим іменем сьогодні на планеті ідентифікується Україна та українці. Минають роки, століття, а він і далі залишається серед нас як невмирущий геній, як проводир, що показує нам шляхи в боротьбі за наші ідеали. Плин часу не віддаляє нас від Кобзаря, а навпаки, наближає до нього. Шевченко був зі своїм народом завжди, як і сьогодні. Він – наш сучасник. Пізнавати Шевченка – значить пізнавати історію і сьогодення, пізнавати себе.

У чому ж актуальність Шевченкових слів, думок, бажань, заповітів? Своє бачення окресленого питання запропонували учасники науково-практичної конференції «Актуальність спадщини Т.Г.Шевченка в контексті сьогодення».

Незвичайним був початок заходу. Невмирущі і завжди актуальні, а особливо сьогодні, твори Шевченкового «Кобзаря» прозвучали різними мовами світу: вірменською, болгарською, англійською, німецькою, іспанською у виконанні вчителів Одеського ліцею № 16. Учителька української мови та літератури Цимбал Т.В. закцентувала увагу на значенні творчості поета для нашого часу й нашого покоління: «Шевченко – це не тільки те, що вивчають, а й те, чим живуть, черпають сили і надії». Як Шевченко, так і його твори для нас завжди будуть дороговказом у майбутнє.

Думку колеги підтримала Павлюк Надія Леонідівна, кандидатка філологічних наук, викладачка кафедри української та зарубіжної літератур Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К.Д.Ушинського. Зокрема Надія Леонідівна розкрила питання «Творчість Тараса Шевченка в національно-духовному вимірі сьогодення», звернула увагу на внесок поета у духовну скарбницю народу і світовий мистецький поступ, роль Шевченка в українському державотворенні.

Учитель історії Одеської спеціалізованої школи № 32 Марущак Олександр Васильович висловив власне бачення щодо проведення міського конкурсу «Кобзар і сучасність», а також розповів про використання матеріалів«Фейсбук-сторінки Тараса Шевченка».

Ми звикли бачитиШевченка генієм, пророком, символом нації, але, крім цього, він був звичайною людиною з пристрастями і почуттями, зі стійкими смаками та мистецькими вподобаннями, освіченим чоловіком-академіком, тонким знавцем світової культури. Мав талант декламатора, любив музику, був скульптором, гравером, модно та стильно одягався. Це був інтелігент надзвичайно високого художнього смаку. Дуже цікаві факти навела у своєму виступі «Шевченко через призму сучасності» Гарчева Ірина Олександрівна, заступниця директора з НВР Одеського ліцею «Фонтанський», кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри іноземних мов професійного спрямування Одеського національного університету імені І.І.Мечникова.

Про вивчення творчості Т.Г.Шевченка у школі розповіла Густенко Ольга Олександрівна, вчителька української мови та літератури Одеського ліцею № 69, переможниця обласного етапу всеукраїнського конкурсу «Вчитель року -2024», членкиня міського проєкту «Поезія єднає». Запропоновано цікаві нестандартні сучасні форми роботи під час вивчення біографії та творчості поета. Також Ольга Олександрівна презентувала підготовлений учнями проєкт, присвячений Кобзареві.

Учасників конференції привітав своєю поезією «Тарас Шевченко» Густенко Дмитро, учень 6 класу Одеського ліцею № 69, переможець міського конкурсу читців, поетів та прозаїків «Шевченківське слово». Юний поет переконаний, що кожен українець знайомий з творчістю Кобзаря, і в будь-які скрутні часи звертаємось за відповіддю до творів Шевченка. І сьогодні його слова лишаються актуальними:

«Творець ніколи не вмирає, 
Живе у творах він своїх.  
Безсмертя спадщина зазнає
В серцях та спогадах живих!»

У заключному слові консультанти комунальної установи «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників» Волковська Тетяна Іванівна та Амеліна Ольга Олександрівна акцентували увагу на значенні творчої спадщини Т.Г Шевченка, його значенні для нашої держави, для кожного з нас.

 Прозвучали слова подяки навчальним закладам, керівникам, педагогам, бібліотечним працівникам, учням за багатогранну цікаву як навчальну, так і виховну роботу щодо вшанування творчої спадщини поета: проведено круглі столи, диспути, зустрічі, шевченківські читання, конференції, турніри шевченкознавців, квести, творчі проєкти, виставки, вікторини, конкурси, екскурсії, перегляди фільмів, тематичні уроки, виховні та патріотичні години. Робота триває й надалі. І про це свідчать виступи учасників конференції:

«Поклонімося знову і знову у весняні ці дні осяйні,
Вічна слава пророчому слову, вічна слава, Тарасе, тобі!»

Учасники конференції прийняли рішення:

  • Узагальнити матеріали конференції, розмістити їх на сайті КУ «Одеський центр професійної підготовки педагогічних працівників».
  • Узагальнити матеріали онлайн-проєкту «Лайфхаки від Шевченка», міських конкурсів «Кобзар і сучасність», «Шевченківське слово», онлайн-вікторини «Відкриваймо для себе Шевченка» та видати електронну збірку матеріалів «Використання спадщини Т.Г.Шевченка в освітній діяльності навчальних закладів територіальної громади міста Одеси».
  • Рекомендувати навчальним закладам міста використовувати матеріали конференції в практичній діяльності під час навчальної та виховної роботи.

Від admin