Протягом січня в закладах освіти територіальної громади міста Одеси відбувся комплекс заходів у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти Як?». Вони були спрямовані на підвищення усвідомленості щодо ментального здоров’я серед учнів та педагогічних працівників.

1. Заходи для учнів:

  • Дискусія та година спілкування: Проведено години спілкування на тему «Відновимо людину – людина відновить усе!», «Як подолати страх під час повітряної тривоги». Спілкування з учнями починається з питання: «Скажіть чесно, як ВИ?»
  • Тиждень «Стрес та тривога»: Організовано тиждень, спрямований на реалізацію проблеми стресу та тривоги. Проведено тренінги, дискусії, діагностику адаптації до школи в 1-х класах під назвою «Привіт! Як Ти ?»
  • Практичні заняття та тренінги: Учні брали участь у тренінгах для підлітків на тему «Я і моя самооцінка»; дискусіях «Поведінка та допомога у стресових ситуаціях» та «Як турбуватися про себе». Також проведено психологічні заняття щодо збереження ментального здоров’я.
  • Класні години, ігри та конкурси: Проведено класні години на тему «Техніки тілесної релаксації для зняття стресу»; ігри на комунікацію «Загублені в Гімалаях», «Вчимося дружити». Класні керівники організували конкурс аплікацій «Хмарка настрою» та інформаційно-практичне заняття «Гармонійний розвиток півкуль головного мозку».

2. Заходи для педагогічних працівників:

  • Тренінги «Психологічне здоров’я вчителя: шляхи його збереження та зміцнення», а також для формування стресостійкості, за навиками комунікації.
  • Дискусії: «Закони психологічного добробуту та розуміння».
  •  Індивідуальні консультації з батьками та індивідуальні заняття з дітьми на основі результатів діагностики адаптації до школи.
  • Психологічні консультації: створена можливість для учнів та педагогічного колективу звертатися до психолога для отримання консультацій та підтримки з ментального здоров’я.

3. Просвітницька робота:

  • Оновлення інформаційних матеріалів програми «Ти Як?» на сайтах закладів освіти. Проведено просвітницьку роботу серед учнів та вчителів.
  • Участь у соцмережах: Розміщено теги та інформація на сторінках програми в соціальних мережах, у батьківських вайбер-групах «Як вберегти психічне здоров’я дітей під час війни»

Психологами Комунальної установи «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників» проведено тренінги для спеціалістів психологічної служби міста Одеси щодо першої психологічної допомоги: «Гостра кризова реакція. Протокол надання першої психологічної допомоги».

Триває реалізація загальноміського проєкту психологічної підтримки учасників освітнього процесу «Сильні разом!».

Продовжує свою роботу Одеський міський центр стресостійкості.

Від admin