25 серпня 2023 року в межах Zoom-конференції відбувся вебінар «Наука на допомогу школі. Викладання української мови в НУШ: можливості та виклики сьогодення».

Спікер заходу Літвінова Інна Миколаївна, кандидат філологічних наук, доцентка Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна, авторка підручників з української мови для 5-х, 6-х, 8-х класів, електронних підручників, посібників з підготовки до ЗНО акцентувала увагу учасників заходу на викликах, які загострила війна, «підкосила» як учнівство, так і педагогів. Однак, попри всі випробування, працюємо, надихаємося на новий навчальний рік. Якщо проблеми окреслено, їх треба вирішувати.

Інна Миколаївна охарактеризувала особливості нового навчального року, дітей покоління альфа і надала рекомендації щодо їх навчання. Зосередила увагу на основних принципах навчання ( можливість навчатися в різних умовах) та циклах здобуття базової середньої освіти, зокрема адаптаційному (5-6 класи). Саме цей період у житті дитини є дуже важливим. Тому  навчальні матеріали потрібно надати доступно, цікаво й актуально, позитивно. На кожному уроці пропонується розвивати мовленнєві навички, уміння спілкуватися. Розвиток мовлення – це постійний процес, а не окремі періодичні уроки.  Звернула увагу і на відсутність у  НУШ  культу оцінки, використання під час вивчення мови словників (і електронних). Учитель сьогодення повинен  добре володіти сучасними технічними засобами, бо буде багато в чому програвати учням.

Презентувала Інна Миколаївна і  підручники української мови для 5-6 класів: цікаві завдання, тести, тексти, презентації й інші приклади. Також уже видано електронний підручник для 5 класу ( презентація).

Щодо освітніх втрат, спікерка акцентувала   особливу увагу на ролі батьків.

Зустріч пройшла цікаво, змістовно, результативно. На закінчення прозвучали слова подяки, побажання вдалого навчального року для освітян та переможного для України.

Сподіваємося на подальшу співпрацю з науковцями, авторами підручників.

Від admin