На виконання плану роботи Комунальної установи «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників» 18 травня 2023 року на базі освітнього простору CreatED проведено семінар для вчителів географії «Краєзнавчий компонент курсу географії 8 класу як аспект надолуження освітніх втрат; патріотичне виховання учнів».

Своїм досвідом роботи із зазначеного питання поділився вчитель географії Одеського ліцею №82, старший вчитель, «Кращий педагогічний працівник міста Одеси» Дмитро Жданов.

Були розглянуті питання застосування краєзнавчого матеріалу в усіх курсах географії. Основними методами і прийомами впровадження краєзнавчого принципу є уроки на природі, практичні роботи, навчальні екскурсії, систематичні спостереження за природними явищами. Відзначено, що саме краєзнавчо-туристична робота має широкі можливості для формування всебічно-розвиненої дитини.

Спікер закцентував увагу на важливості цього питання, його актуальності , зокрема в навчальному процесі, і особливо на уроках географії. При цьому роль вчителя полягає саме в заохоченні різнобічного творчого самовиявлення школярів. Необхідно створити такі стосунки, які б дали можливість кожній дитині використати свій творчий потенціал, виявити нахили та здібності.

Також було розглянуто шляхи розвитку творчої особистості, характерні риси такої дитини, надані рекомендації для вчителів щодо проведення цікавих та продуктивних уроків з географії.

Краєзнавча робота надає учням можливість на власні очі побачити красу рідного краю, вивчити історію, культуру, народні традиції. Учасники заходу подякували Дмитру Жданову за цікавий, змістовний, наразі актуальний матеріал.

Від admin