З українською мовою відбуваються небезпечні процеси: вона стає більш практичною, прагматичною і правильною, втрачаючи натомість емоційність, соковитість, фразеологічність

Андрій Содомор

27 квітня 2023 рокув межах Zoom-конференції відбувся вебінар «Навчання української мови в контексті сучасних викликів» для вчителів української мови та літератури.

Спікер вебінару – Горошкіна Олена Миколаївна, доктор педагогічних наук, професор, завідувачка відділу навчання української мови та літератури Інституту педагогіки НАПН України.

Філологи Одеси добре знають Олену Миколаївну, бо багато з них працюють за модельними програмами та підручниками за її авторства, а також не вперше зустрічаються на наших вебінарах.

Навчання в період воєнного стану вимагає від усіх учасників освітнього процесу нестандартних шляхів вирішення низки проблем, спричинених викликами сьогодення. Серед них – освітні втрати, і на цьому питанні Олена Миколаївна закцентувала увагу. Саме навчання повинне стати острівцем стабілізації для сучасних учнів. Ставлення до вивчення української мови та надолуження прогалин у знаннях повинне бути виваженим: необхідно звернути увагу на збагачення словникового складу, послуговуватися мовним багатством рідної ( адже йде активне використання запозиченої лексики); формувати компетентності мовця і читача ( діти мало говорять і спілкуються). Певну роль у цьому мають відіграти новий Український правопис та словники, робота з текстом як своєрідним потужним інструментом для розвитку говоріння, слухання, читання, письма. Необхідно формувати вміння самостійного опрацювання певного матеріалу.

Особливу увагу модератор зосередила на формуванні емоційного інтелекту, бо не завжди діти можуть впоратися зі своїми емоціями в результаті вже зазначених причин, як їх усвідомити, як управляти ними. Не обійтися тут без порад психологів.

Також було зазначено, що на допомогу педагогам та учням у надолуженні навчальних прогалин наразі готується карта освітніх втрат та опорних знань, список подкастів, методичні посібники.

Як автор підручника «Українська мова» для 6 класу НУШ Олена Миколаївна також презентувала рубрики нового підручника та повідомила, що на сайті видавництва «Грамота» є посібник до підручника «Українська мова» 5 клас НУШ (https://www.gramota.kiev.ua/katalog/elektronni-versiyi-pidruchnykiv/vyvchennya-ukrayinskoyi-movy-v-5-klasi-nush/?fbclid=IwAR03ravZYTVosoPavfx4-lOpXolL1h2v_okfI2BlzIU_-oQjwsBhp8tZF9I) та є і сам друкований підручник. Вітаємо!

Учасники вебінару щиро дякували Олені Миколаївні за змістовний, цікавий, насичений яскравими прикладами освітянського і наукового сьогодення та власного досвіду захід. Сподіваємося, що отримана інформація розширить та поглибить знання педагогів, а атмосфера зустрічі змотивує на вирішення нагальних на часі проблем учителів-філологів.

Від admin