На виконання плану заходів із відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди, затвердженого наказом Комунальної установи «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників» від 28.10.2022 № 14 з 10 по 30 листопада 2022 року було реалізовано онлайн-проєкт «Лайфхаки від  Сковороди: «Довго сам учись, якщо хочеш навчити інших».

Протягом усього свідомого життя Григорій Савович був невтомним трудівником на ниві народної освіти, педагогом – водночас і ученим, і вчителем. Він учив народ і вчився у народу. Вся його педагогічна теорія пройнята духом народності, народними ідеалами, побудована на кращих народних традиціях.

Сковорода знав  і багато в чому поділяв педагогічні ідеї і принципи мислителів античного світу, вітчизняних та західноєвропейських просвітителів ХVІІ – ХVІІІ  століть. Йому була близька їхня мудрість. Але при всьому цьому він увійшов в історію педагогічної науки як самобутній мислитель, як творець оригінальної концепції виховання.

До  створення  проєкту долучилися педагогічні колективи та учні,   поділилися своїми напрацюваннями,  надали  матеріали із практики роботи щодо використання педагогічної спадщини  педагога, філософа, вченого Г.С.Сковороди: Одеський  юридичний ліцей –  «Ідея «сродної праці» Григорія Сковороди як джерело професійного самовизначення випускників загальноосвітніх навчальних закладів» (керівник Філатова Н. В., практичний психолог ліцею);   Одеський ліцей  «Гармонія» – «Сковорода – ментор для учнів» (керівники Міхальцова Т. В., заступник директора з навчально-виховної роботи та Якимчук С. С., вчитель зарубіжної літератури); Одеський ліцей «Фонтанський»- «Лайфхаки від Сковороди» ( керівник Мельниченко К.О., заступник директора з навчально-виховної роботи та учні 5-Б класу);

Одеська ЗОШ № 58 «Лайфхаки від Сковороди» ( Ніколаєнко О.В., учитель української мови та літератури та учні  класу); Одеська ЗОШ № 33 – «Сучасна Україна очима Г.С.Сковороди», «Синтаксичні повтори у творчості Г.Сковороди»,  «Ідемо за Сковородою»,  «Мовна спадщина Г.Сковороди», «Філософсько-педагогічне вчення Григорія Сковороди і його актуальність»     ( керівник  Каргіна Н.В., учитель української мови та літератури).

Із матеріалами проєкту можна ознайомитися на сайті Комунальної установи «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників». У них розглянуто багато аспектів педагогічної спадщини філософа, які і сьогодні актуальні для нашої освітянської діяльності.

Однак є перспектива подальшого розвитку цього проєкту в майбутньому.

Дякуємо усім, хто долучився до роботи, бажаємо успіхів,  творчого натхнення ти миру.

Від admin