27 грудня 2022 року  на базі Освітнього простору «CreatED» відбувся семінар для вчителів-філологів «Інтеграційні засади розвитку творчих здібностей учнів на уроках української мови та літератури».

Своїм досвідом роботи із зазначеного питання поділилася вчитель  української мови та літератури Одеського ліцею № 16 Цимбал Тетяна Василівна, учитель-методист вищої категорії, співавторка модельної програми з української мови для 5 класу НУШ, авторка  методичного  посібника «Інтеграція на уроках української мови», модератор курсів НУШ для вчителів-філологів.

У своєму виступі Тетяна Василівна закцентувала увагу на важливості зазначеного питання, його актуальності саме в навчальному процесі, і зокрема на уроках української мови та літератури. При цьому роль вчителя полягає саме в заохоченні різнобічного творчого самовиявлення школярів, розумінні того, що кожна дитина – унікальна і неповторна особистість.  Необхідно  створити такі стосунки, які б дали можливість кожній дитині використати свій творчий потенціал, виявити нахили та здібності. Також було розглянуто шляхи розвитку творчої особистості,  характерні риси такої дитини.

Вчителька продемонструвала фрагменти своїх уроків української мови  з використанням міжпредметної інтеграції ( спорт, біологія, живопис, музика), оформивши їх своїми власними ( вишиті картини) та дитячими (лепбуки) роботами. Саме такі уроки розвивають емоційну культуру особистості, творчу уяву, образне мислення, естетичні почуття та смаки. Під час  підготовки до їх проведення  можна скористатися посібником  Т.В. Цимбал «Інтеграція на уроках української мови», який має гриф Міністерства освіти і науки України. Учасники семінару схвально поставилися до запропонованого досвіду колеги, підтримали в думці про важливість інтеграційних засад для розвитку творчих здібностей учнів

Від admin