Реформи в освіті дали вчителям початкових класів чимало свободи та простору для творчості. Втім, це водночас підвищило навантаження, адже тепер викладачам потрібно витрачати більше часу на пошук нової інформації та підготовку цікавих уроків згідно з концепцією НУШ.  На допомогу вчителям 30 серпня 2022 року КУ «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників»  проведено   онлайн-зустріч «Методичні рекомендації щодо організації  освітнього процесу в початковій школі. Інноваційні діяльнісні  практики вчителів початкових класів». У роботі   онлайн  заходу   взяли участь  100  вчителів.    

     Мета  заходу: створити умови для поглиблення знань педагогів щодо пошуку  і визначення найбільш ефективних шляхів становлення Нової української школи; розширювати знання педагогів про ефективність впровадження організації уроків на засадах компетентнісного, діяльнісного підході; використовувати інноваційних технологій на уроках.

     Спікерами заходу виступили консультант КУ «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників» Лазаренко Т.І. та Самойленко О.Г., координатор  міської    динамічної    творчої   групи   вчителів    початкової  школи, вчитель Одеської ЗОШ № 89. Вони звернули увагу вчителів на Міністерством  затверджені типові освітні та навчальні програми для 1 – 2 та 3 – 4 класів закладів загальної середньої освіти, у яких оновлено зміст у частині питань цивільного захисту, поводження з вибухонебезпечними предметами, у зв’язку з масовим вторгненням збройних сил російської федерації в Україну (наказ МОН від 12.08.2022 № 743-22). Також були надані методичні рекомендації до проведення першого уроку в 2022-2023 навчальному році. 

       Самойленко О.Г., координатор  міської    динамічної    творчої   групи   вчителів початкової  школи, вчитель Одеської ЗОШ № 89  рекомендувала вчителям  в перші тижні навчального року діагностувати стан засвоєння учнями навчального матеріалу попереднього класу. Це дозволить з’ясувати навченість учнів, а також допоможе виявити оптимальні умови для планування й організації подальшого освітнього процесу.    

      Під час зустрічі цікаво та змістовно виступили вчителі-методисти      початкових   класів  Одеської СШ № 35 І – ІІІ  ступенів з поглибленим вивченням  англійської мови     Одеської    міської    ради    Одеської    області:

– Заволокіна О.Г., вчитель початкових класів   (Тема: «Від оцінювання  до самооцінювання»);

– Книш І.Й., вчителька початкових класів (Тема: «Аналіз етапів уроку з урахуванням компетентнісного підходу»).

– Мединська А.Ю., вчителька початкових класів (Тема: «Впровадження інтегрованого задачника-тренажера для учнів 2 класу НУШ в освітній процес»).

        Вчителі зазначили, що професійна компетентність вчителя початкової школи надзвичайно актуальна сьогодні, коли освітній процес здійснюється із використанням технологій дистанційного навчання. Присутні обмінялися досвідом роботи з використання сучасних технологій навчання та обговорили побачене й почуте у дружному колі однодумців.

Від admin