Відповідно до плану роботи КУ «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників» 11 квітня 2022 року на платформі Zoom відбувся методичний вебінар «Сучасні практики та підходи до викладання французької мови з дотриманням вимог Державних стандартів та чинних освітніх програм», у якому взяли участь 29 вчителів закладів загальної середньої  освіти міста Одеси.

Мета заходу: підвищення професійної компетентності педагогів з питань виконання Державних стандартів та освітніх програм з французької мови; обмін досвідом роботи щодо використання онлайн – інструментів в умовах дистанційного навчання

Під час вебінару були розглянуті питання щодо інноваційного підходу до вкладання французької   мови з дотриманням вимог Державних стандартів і  чинних освітніх програм:

  1. «Основні вимоги щодо виконання Державних стандартів та чинних освітніх програм з французької мови»
  2. «Визначальні принципи європейської мовної політики та застосування загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти при вивченні іноземних мов»
  3. «Сучасні практики дистанційного навчання: зручні та цікаві онлайн- інструменти для організації роботи учнів у асинхронному і синхронному режимах на уроках французької мови»

На початку заходу консультант Одеського центру професійного розвитку педагогічних працівників Світлана Кривич окреслила основні аспекти щодо виконання Державних стандартів та чинних освітніх програм з іноземних мов, а саме: сконцентрувала увагу слухачів на основних нормативних документах МОН з питань викладання предмета в умовах дистанційного навчання, щодо порядку закінчення навчального року; зупинилась на програмових вимогах щодо використання інтегрованих змістових ліній та формування ключових компетентностей учнів на сучасному уроці французької  мови.

Спікер Наталія Савченко,  вчитель французької мови вищої категорії, «вчитель – методист», заслужений учитель України Одеського НВК «Гімназія № 2», віце-президент Альянс Франсез міста Одеси зупинилась на основних принципах Європейської мовної політики та на застосуванні загальноєвропейських рекомендацій  при вивченні іноземних мов, а саме: збереженні мовної різноманітності та сприянні оволодінню громадянами декількома іноземними мовами. Педагог наголосила, що вивчення щонайменше двох іноземних мов з раннього віку має стати частиною діяльності закладів освіти України з огляду на перспективу євроінтеграції.  

Спікер Катерина Плотнікова, вчитель французької мови вищої категорії, переможниця обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року» Одеської гімназії № 4 провела майстер-клас щодо ефективного використання онлайн – інструментів на уроках французької мови. Педагог опрацювала з учасниками вебінару електронні сервіси, які допомагають урізноманітнити навчальний процес, оптимізувати його та мотивувати учнів до вивчення предмету: Jamboard дляпроведення «мозкового штурму», організації ефективної групової роботи; Padlet – для спільного редагування навчального матеріалу та збору і зберігння інформацїіWooclapдля створення анкет та опитувальників.

Вчитель також поділилась досвідом проведення опитування за напрямком «говоріння» у режимі онлайн за допомогою створення учнями інтерактивних відеороликів.

На завершення учасники заходу подякували організаторам і спікерам за цікавий корисний захід та висловили побажання щодо наступних професійних зустрічей.

Корисні посилання для роботи вчителя:

https://app.wooclap.com/home

https://app.genial.ly/dashboard

https://www.powtoon.com

https://jamboard.google.com/d/1uJbf8ZrisKxjzDlpBC_fV_llrz9tBWcW1I-CXjnadeE/edit?usp=sharing

https://padlet.com/kplotnikova/di3ktgz2u83tfxmz

https://learningapps.org/

http://rebus1.com/ua/ 

https://www.studystack.com/

Від admin