Відповідно до плану роботи КУ «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників» 22.09.2021 року   відбувся  семінар для  заступників директорів з виховної роботи закладів загальної середньої освіти «Системна робота закладів освіти щодо формування національних та громадянських цінностей», в якій взяли участь 57  заступників директорів з виховної роботи   Захід відбувся на платформі Zoom в онлайн-форматі.

              В Україні триває реформа освітньої галузі, основною метою якої є нова якість освіти на всіх рівнях: від початкової школи – до закладів вищої освіти. Її модернізація спонукає до зміни вектору з визначення місця й ролі виховання в педагогічній науці та освітній практиці. Залишається актуальною науково-теоретична складова сучасного виховання як педагогічної категорії: філософське трактування, оновлення парадигми, сучасний зміст, підходи та принципи. Вибудовуючи цілісний виховний процес в закладі освіти, важливо враховувати наукове обґрунтування, сутність парадигми, концептуальні ідеї, виховну складову освітнього (навчального) середовища, індивідуалізацію виховної системи, напрацьований практичний досвід, особливості регіону, сучасні виклики та соціальні реалії життя.

                        Метою заходу було надання інформаційної, організаційної та науково-методичної допомоги  заступникам директорів з виховної роботи,  трансформування наукових ідей у практику діяльності педагогів, підвищення професійної компетентності  заступників директорів з виховної роботи, рівня їх психолого-педагогічної підготовки та методичної культури.

              Учасники семінару мали змогу акцентувати увагу на  важливих питаннях:

  • формування громадянських, національних та патріотичних цінностей, національно-патріотичне виховання визнати одним із пріоритетним за значенням та стратегічними завданнями;
  • виховування в учнівської молоді національної самосвідомісті, налаштованості  на осмислення моральних та культурних цінностей, історії,
  • систему вчинків, діяльнісним підходом до активних форм роботи; системно здійснювати виховання в учнів громадянської позиції; вивчення та популяризацію історії України, збереження і пропаганду історико-культурної спадщини українського народу.

         Заступники директорів з виховної роботи мали змогу обмінятися думками щодо системної роботи з батьками та виховання лідерів сучасного суспільства.

              У роботі семінару приймали участь:

  1. Громовий Віктор Володимирович, Заслужений вчитель України,   віце-президент Асоціації директорів відроджених гімназій України. 
  2. Ільків Наталія, кандидат економічних наук, доцент кафедри економічної теорії Львівського національного університету імені Івана Франка , менеджер з навчання працівників та підвищення кваліфікації, менеджер з вищої освіти.

Від admin