12 березня 2020 рокуу приміщенні офісу громадської організації «Альянс Франсез»відбувся міський методичний воркшоп для вчителів французької мови «Реалізація інноваційного підходу до організації і проведення сучасного уроку французької мови в реаліях Нової української школи».

Слід зазначити, що КУ «Одеський методичний центр освітніх ініціатив» налагодила  тісну співпрацю з ГО «Альянс Франсез»  з метою  надання нових можливостей педагогам щодо підвищення професійної майстерності, забезпечення їхнього  права вибору на саморозвиток.

Мета методичного заходу – удосконалення навичок щодо використання інноваційних методик і педагогічних технік, щодо формування ключових компетентностей учнів і підготовки їх до життя під час планування і проведення сучасного уроку французької мови в умовах Нової української школи.

Учасники методичного воркшопу прослухали презентаційний меседж, узяли участь у міжнародній відеоконференції, майстер-класі та методичному практикумі.

На початку заходу методист КУ «Одеський методичний центр освітніх ініціатив» Світлани Кривич у презентаційному меседжі «Формування ключових компетентностей школярів в умовах Нової української школи» підкреслила важливу роль учителя у становленні та розвитку сучасної освіти; звернула увагу, що відповідно до Концепції Нової української школи поряд із предметними знанями ключові компетентності для життя допоможуть дитині зорієнтуватись у сучасному Всесвіті, знайти своє місце у соціумі,  бути успішною та щасливою.  «…Навчити дитину, як іти життєвим шляхом, не боятися труднощів, і як віднайти долю, точніше – як виковати власне щастя», – радить майстер гуманної педагогіки Ш. Амонашвілі.

Участь слухачів у міжнародній відеоконференціїз представником видавництва Hachette у Франції Наталі Віала «Міжнародний діалог щодо використання сучасних автентичних, методичних матеріалів у роботі вчителя французької мови» надала можливість педагогам удосконалити комунікативні навички у спілкуванн з носієм французької мови, дізнатись  про сучасні методичні матеріали, навчальні посібники, які можна використовувати на уроках.

Тренер-викладач «Альянс Франсез»  Ярослава Лєженцева провела цікавий майстер-клас«Вивчення граматики шляхом застосування інноваційної методики викладання предмету», під час якого вчителі виконали інтерактивні вправи на введення граматичного матеріалу, формування орфографічної грамотності з французької мови, використання сталих граматичних конструкцій та отримали практичні навички щодо проведення сучасного уроку. Увагу слухачів було зосереджено на адаптованості матеріалу, оптимальності використання часу на уроці та мотивації освітньої діяльності учнів. Учасники працювали в парах, групах та колективно за сучасною методикою.  

Методичний практикум тренера – викладача із Франції в Україні Тома Понте був спрямований на використання сучасної методики розвитку соціокультурної та комунікативної компетентностей школярів за допомогою прикладної програми Kahoot. Учителі в режимі онлайн створили дидактичну гру та отримали методичні поради щодо її проведення.

Під час рефлексії з використанням прийому «скринька ідей»  педагоги відмітили методичну цінність, практичну користь, сучасний та продуманий підхід до організації і проведення даного заходу; висловили надію на подальші цікаві зустрічі на міжнародній платформі та на сучасному освітньому майданчику для вчителів французької мови. На завершення всі присутні отримали сертифікати від ГО «Альянс Франсез» та подякували організаторам і спікерам за змістовний, сучасний, цікавий і  корисний  захід.

Від admin