08 листопада 2019 року на базі  Одеського НВК «Гімназія № 7» відбувся методичний воркшоп «Готуємо «глобального громадянина Всесвіту»в рамках реалізації Міжнародної освітньої програми Тоні Блера  «Generation Gloubal», в якому взяли участь учителі англійської та української мов.

Мета заходу – поширити та популяризувати досвід щодо проведення міжнародних онлайн конференцій серед учнівської молоді закладів загальної середньої освіти, підвищити професійну компетентність педагогів, отримати практичний досвід щодо використання онлайн блогінгів, мотивувати вчителів до інноваційної діяльності в умовах Нової української школи.

Слід зазначити,  що дана програма відкриває сьогодні широкі можливості для виховання учнівської молоді та підготовки їх до життя у сучасному світі; вивчення та удосконалення англійської мови, розвитку та популяризації державної мови, виховання любові та поваги до історії, культури та національних традицій українського народу.

  Під час заходу учасники воркшопу опрацювали матеріал з напрямку «Мистецтво ведення міжнародного діалогу – запорука виховання успішної толерантної особистості» в умовах Нової української школи» під керівництвом методиста КУ «Одеський методичний центр освітніх ініціатив» Кривич Світлани Михайлівни.  Методист розкрила роль міжнародного діалогу культур як методу побудови довіри між людьми на глобальній арені та наголосила, що даний метод навчає сприймати різноманіття глобального суспільства, розвиває критичне мислення, впевненість, підвищує самооцінку кожної людини, виховує повагу та толерантне відношення до цінностей свого народу і цінностей інших культур. Світлана Михайлівна наголосила, що дана програма відповідає цілям та основним ідеям Нової української школи.

Методичний практикум у режимі «онлайн» провела Заслужений учитель України, керівник Програми Тоні  Блера  «Generation Gloubal» у м. Одесі та в Україні Савченко Ганна Андріївна. Під час виконання завдань учителі ознайомились з  різними видами платформ для проведення блогування як однією з можливостей для учнів досліджувати, розвивати власні цінності, знайомитися з іншими людьми і обмірковувати їх цінності. Проект онлайн блогінгу дозволяє спілкуватися з учнями різних шкіл на світовій арені у безпечному Інтернеті за темами «Спільнота», «Ідентичність», «Цінності»; розвиває  писемну мову, вчить висловлювати власні думки, задавати питання та відповідати на них. 

Слід зазначити, що у місті Одесі під керівництвом Савченко  Ганни Андріївни 14 закладів загальної середньої освіти приєднались до даного проекту: Одеська гімназія № 1 (координатор Коренфельд Ірина), Одеська гімназія № 5 (координатор Мозолевич Анастасія), Одеська гімназія № 8 (координатор Барановська-Гончар Анна), Одеський ліцей № 9 (координатор Кудашева Вікторія),  ОНВК «Гімназія № 2» (координатор Павлова Тетяна),  ОНВК «Гімназія № 7 (координатор Савченко Ганна), ОНВК № 13 (координатор Котенко Антоніна), ОНВК № 49 (координатор Максимова Марина), ОНВК № 67 (координатор Гриняк Ірина), ОСШ № 17 (координатор Карасевич Ольга), ОСШ № 86 (координатор Ляшенко Ілона), ОЗОШ № 15 (координатор Домникова Ольга), ОЗОШ № 71 (координатор Савченко Ірина),  ОЗОШ № 89 (координатор Грибенюк Діана).

  Лідером щодо успішного впровадження вищезазначеної програми стала Савченко Г.А., вчитель англійської мови Одеського НВК «Гімназія  № 7» , яка протягом шести років провела 70 онлайн конференцій.  З неї беруть приклад і є сьогодні активними вчителі англійської мови: Грибенюк Діана (Одеської ЗОШ № 89), Кудашева Вікторія (Одеський ліцей № 9), Максимова Марина (Одеський НВК № 49), Карасевич Ольга (Одеська СШ № 17).  Під час заходу педагоги поділились досвідом роботи з даної проблеми та зазначили, що працюють із задоволенням, натхненням,  і що дана програма мотивує учнів до навчання, формує ключові компетентності учнівської молоді та допомагає вирішувати питання виховання дітей у партнерстві з батьками.

На завершення  учасники воркшопу отримали буклети від Інституту Тоні Блера «Generation Gloubal» з методичними рекомендаціями щодо ведення діалогу з однолітками з різних країн  світу «Путівник та вправи для навчання та практики ведення діалогу між учнівською молоддю», які  стануть їм  у нагоді під час підготовки та проведення міжнародних телемостів та онлайн блогінгів.

Педагоги залишили позитивні відгуки та висловили бажання впроваджувати Міжнародну програму Тоні Блера у навчальних закладах.

Захід пройшов у атмосфері творчої співпраці; вчителі отримали корисний сучасний досвід щодо використання інноваційної методики викладання предметів, щодо формування всебічно розвиненої духовної особистості, становлення справжнього громадянина своєї держави.Оголошується подяка директору Одеського НВК «Гімназія №7» Мельник С.В., заступникам директора  Говоровій Л.В., Бєлобородько Т.А., Долгий М.М., Міхеєвій С. А., вчителю  інформатики  Ігнатовій С.Л.  та вчителю англійської мови Поборознік Л.М. за створення комфортних умов для проведення міського заходу; керівнику  Міжнародної програми Тоні Блера  «Generation Gloubal» у м. Одесі і в Україні Савченко Г.А. за високий рівень підготовки та проведення методичного практикуму щодо створення онлайн блогінгів для виховання, розвитку ключових компетентностей учнівської молоді; за надання методичної допомоги педагогам закладів освіти міста щодо впровадження вищезазначеної програми.

За словами Міністра освіти і науки України Ганни Новосад,  програма Тоні Блера  «Generation Gloubal» впроваджується майже сім років в Україні,  і в ній беруть участь 130 шкіл, 746 вчителів і 13000 учнів. 

Від admin