Читайте найкращі книжки світу!

З ними ви обов’язково досягнете успіху!

Зарубіжна література – важлива складова літературної та загальногуманітарної освіти, оскільки синтезує в собі найвищі досягнення культури народів світу. Нова українська школа має стати зорієнтованою на діяльнісне навчання, гармонійний розвиток і моральне виховання учнів, зокрема через їх залучення до скарбниці художньої літератури різних країн та народів світу.

23 серпня 2024 рокувідбувся   науково-методичний вебінар  «Навчально-методичне забезпечення викладання зарубіжної літератури  та інтегрованого курсу літератур у 2024/2025 навчальному році». 

Спікери вебінару Ніколенко Ольга Миколаївна, доктор філологічних наук, професор, завідувачка кафедри світової літератури Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка, авторка програм та підручників «Зарубіжної літератури» та Гвоздікова Олена Валеріївна,  співавторка підручників та програм.

Третій рік поспіль Ольга Миколаївна  орінтує одеських вчителів на важливі виклики та завдання, що стоять перед педагогами на початку навчального року.  Цьогоріч – це оновлені модельні програми із «Зарубіжної літератури», нові підручники та зошити до них (для 7 класу НУШ підручники всі надруковані), нове оцінювання результатів навчання, використання електронних платформ, ВШО, каталог навчальних програм.  Звернула увагу Ольга Миколаївна на велику педагогічну свободу вчителя, який має право до 20% у програмі вносити певні зміни ( у рамках розділу скорочувати, переставляти теми, замінити певні твори тощо). Також була презентована інтегрована програма (українська та зарубіжна літератури) для 7 класу «Червона рута», яка викликала зацікавлення учасників.

Більш детально зупинилася Ольга Миколаївна на сучасній літературі для 7 класу, яка покликана допомогти учням знайти сутність життя, його  смисл і осмислити, бути ментально людьми, дала аналіз деяких програмових творів.

Цікавим був виступ Олени Валеріївни, яка запропонувала вчителям різні «смаколики до уроків літератури» (а це і розробки уроків, тестові роботи, олімпіадні завдання),  презентувала електронні й мультимедійні додатки до підручників на онлайн-платформах, зокрема для 7 класу «Плейтен».

Також учителі отримали подарунки від авторів – «вересневі портфелі» для педагогів, у які помістили все необхідне для роботи вчителя в новому навчальному році, додавши до матеріалів для 5 та 6 класів навчальні матеріалами для 7 класу.

Консультант КУ «Одеський центр  професійного розвитку педагогічних працівників»  Ольга Амеліна підбила підсумки зустрічі, акцентуючи увагу на важливості предмета «Зарубіжної літератури», який несе разом із навчальним,  пізнавальним навантаженням  глибоке  виховне значення.

Керівник міської творчої групи вчителів зарубіжної літератури Ірина Сухініна познайомила учасників зустрічі з інструктивно- методичними рекомендаціями щодо викладання предмета в 5-9, 10-11 класах у новому навчальному році.

Захід пройшов в атмосфері зацікавленності, бажанні працювати на нові результати.  

Перефразовуючи назву рубрики підручника «Літературний міст у сьогодення» засвідчуємо, що створився справжній міцний міст  між  провідними науковцями в галузі літератури та вчителями-практиками. Завдяки Ользі Миколаївні та її команді вчителі отримали величезний заряд енергії, нові знання та надії на  професійні успіхи. Миру, наснаги та нових здобутків, плідної співпраці в майбутньому!

Онлайн-платформа до підручника “Зарубіжна література. 7 клас” авторського колективу під керівництвом Ольги Ніколенко  (К., ВЦ “Академія”, 2024) https://platen-academia.com.ua/

Онлайн-платформа «Червона Рута» до підручника «Література (українська та зарубіжна). Інтегрований курс для 7 класу (у 2-х частинах)» https://chervona-ruta-academia.com.ua/

Від admin