Протягом квітня в закладах освіти територіальної громади міста Одеси відбувся комплекс заходів у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти Як?». Вони були спрямовані на підвищення усвідомленості щодо ментального здоров’я серед учнів та педагогічних працівників.

1. Заходи для учнів:

  • Дискусії та години спілкування: «Відповідальність як складова ментального здоров’я», «Повертаємось до школи. Ти як?», «Відновимо людину-людина відновить усе!», «Турбуюсь про своє здоров’я», «Поведінка та допомога в стресових ситуаціях», «Закони  психологічного добробуту та розуміння», «Ми були! Ми є! Ми будемо!», «Емоції та їх враження. Психічне здоров’я». Навчальний день з учнями та вчителями розпочинається  з питання: «Скажіть чесно як ВИ?».
  • Психологічні хвилинки: «Ти як?» (ігри: «Паперовий безлад», «Струшуємо зайве», «Кулачки-силачі»), «Виявляємо доброту», «Знімаємося з «гачка», «Заземлюємося».
  • Уроки з ментального здоров’я: «Життя- найбільший скарб»,  «Техніка релаксації: повільне дихання», «Вдячність» – міркували, що могли зробити , якби були чарівниками.
  • Тижні за темами: «Стрес та тривога: як вберегти ментальне   здоров’я?», «Щоб не марно в світі жити, треба, діти, вам дружити»
  • Практичні заняття та тренінги: «Кола підтримки» – вправи  на подолання стресу», « Все в наших руках!», «Я  i моя самооцінка», «Ми разом», «Психічне  здоров’я. Як його зберегти», «У світі казкових історій», «Подаруй посмішку», «Виготовлення книжки -пам’ятки помічника  у стресових ситуаціях».

Також проведено психологічні заняття щодо збереження ментального здоров’я.

  • Класні години, ігри та конкурси: «Техніки  тілесної релаксації для зняття стресу, яка викликала посмішку», «Моє безпечне місце», «Збережи життя та здоров’я», «Стрес та тривога: як вберегти ментальне здоров’я?», «Як зберігати рівновагу під тиском стресу», конкурс  аплікації «Хмарка настрою», «Вгадай, що я роблю», «Дещо нове». В початкових класах використовували під час занять ляльковий театр та розмальовки «Іскорки супер сили».

2. Заходи для педагогічних працівників:

  • Тренінги: « Гармонійний розвиток півкуль головного мозку»  (система розвитку інтелекту: уява,  інтелект, пам’ять, моторика, увага, мислення, мовлення), «Коло підтримки».
  • Заняття життєстійкості та психологічної самодопомоги з використанням інформаційних матеріалів та публікацій з майданчиків Всеукраїнської програми «Ти Як?».
  • Дискусії: «Відповідальність як складова ментального здоров’я».
  • Індивідуальні консультації з батьками та індивідуальні заняття з дітьми на основі результатів діагностики адаптації до школи.
  • Психологічні консультації: створена можливість для учнів та педагогічного колективу звертатися до психолога для отримання консультацій та підтримки з ментального здоров’я.

3. Просвітницька робота:

  • Шкільні бібліотекари провели позакласні заходи за темами: «Техніки  тілесної релаксації для зняття стресу», «Як проявляється стрес», «Ментальне здоров’я. Як його зберегти», «Подорож до ментального здоров‘я», «Техніки тілесної релаксації для зняття стресу».
  • Оновлення інформаційних матеріалів програми «Ти Як?» на сайтах закладів освіти. Проведено просвітницьку роботу серед учнів та вчителів.
  • Участь у соціальних мережах: Розміщено теги та інформація програми на сторінках в соціальних мережах.

Психологами Комунальної установи «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників» проведено заняття для заступників директорів з виховної  роботи закладів освіти та керівників методичних комісій міста Одеси щодо першої психологічної допомоги: «Інформованість про травму. Навички психологічної підтримки». «Війна та система освіти. Втрата та горювання.  Як розмовляти з дітьми на складні теми».

Триває реалізація загальноміського проєкту психологічної підтримки                       учасників освітнього процесу «Сильні разом!».

Продовжує свою роботу Одеський міський центр стресостійкості.

Від admin