На виконання розпорядження міського голови «Про відзначення 210 річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка» від 4 березня 2024 року № 117 та з  метою виховання пошани  до творчої спадщини поета, любові до рідної України, розвитку творчих здібностей учнів проведено два міських конкурси для учнів та вихованців навчальних закладів.

Конкурс читців, поетів та прозаїків «Шевченківське слово»  під гаслом «Єднаймо Україну Шевченковим словом»( наказ Департаменту освіти та науки Одеської міської ради від 11 03.2024 № 101 «Про підсумки проведення міського конкурсу читців, поетів та прозаїків «Шевченківське слово) об’єднав навколо себе понад  триста талановитих школярів та вихованців, які виконували  твори  українських письменників, зокрема  і поетів Одеси, присвячені Великому Кобзарю.  Юні поети і письменники надали  на розгляд журі власні поезії. «Це дійсно талановиті діти. Вони настільки  по-дорослому розуміють сучасне життя,  прагнуть бути корисними і потрібними   у вирі  подій, що  з такою молоддю віра в майбутнє і Перемогу справдиться» – зазначив почесний  член журі, одеський поет, член  Національної спілки письменників України С.С. Стриженюк. Журі фінального етапу, митці слова – поети Одеси, члени Національної спілки письменників України, визначили переможців. Зазначено, що роки, а навіть і століття не можуть зупинити потужність слів поета-Кобзаря. Адже на них зростає наша юнь: «Скрізь підтримує народ наш Кобзареве слово,

В ньому викарбовано силу й мислення основу.

Тільки з гаслом на устах: «Хай не згасне воля!

Ми здобудем визнання і щасливу волю!»

                           ( Олеся Фініковська, Одеський ліцей № 72).

 Більше двадцяти  років в Одесі у березні  проводиться  традиційний  щорічний конкурс шевченкознавства «Кобзар і сучасність». Цьогоріч він присвячений  ювілею Шевченка ( наказ Департаменту освіти та науки Одеської міської ради від 11.03.2024 № 100 «Про підсумки проведення міського конкурсу «Кобзар і сучасність»). Журі визначило переможців у трьох номінаціях: «Кращий твір», «Кращий реферат», «Кращий малюнок».

Учасники продемонстрували знання із Шевченкіани, виявили свою громадянську позицію у ставленні як до історичних процесів, так і сьогодення. «Новий час щодуху біжить вперед, але він може заблукати в лабіринті новизни без давно написаних Шевченком рядків. Тарас Григорович Шевченко – це неосяжне небо, якого хочеться досягти, а зірки на ньому – твори Пророка, які вказують шлях. І наш напрямок – у бік омріяної письменником щасливої, вільної України»(Аріна Пілюга, Одеський ліцей № 4).

 Усі переможці конкурсів нагороджені дипломами Департаменту освіти та науки Одеської міської ради, учасникам та керівникам оголошені подяки.

Кращі роботи будуть оприлюднені та розміщені  на сайті Комунальної установи «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників» у випусках тематичних альманахів

Бажаємо всім миру,  творчих успіхів, натхнення та  нових перемог! Читайте і вивчайте Шевченка, живіть за його заповітами!

Від admin