9 березня 2024 року відзначається знаменна дата  –  210 річниця від  дня народження великого Кобзаря, пророка національного відродження України, талановитого художника та народного поета Тараса Григоровича  Шевченка.

Вшановуючи видатну особистість нашої держави,   виховуємо  любов  до рідної України, Батьківщини, свого народу,  рідної матері,  зацікавленість до вивчення  творчої спадщини поета. Роки, століття не можуть зупинити потужність слів поета-Кобзаря. Саме на його словах зростає молоде покоління, яке є нашим майбутнім. Діти висловлюють своє ставлення і бачення ідеї «оновленої України», думки юних одеситів співзвучні  з думками рідного народу.

«Не для одного покоління українців мірилом життя є ім’я Шевченка. Два століття його поезія єднає український народ, його слово навчає нас відчути себе українцями» (Софія Денисенко, ліцей № 51).

«Нема на світі України, немає другого Дніпра» – сьогодні це не просто рядки з поезії Кобзаря, це сенс життя української нації! Нації Титанів, яку надихає Пророк!» (Софія Бенера, ліцей № 73).

«Ми захистим тебе, моя країно!

І ріки крові ворога течуть.

Молись за нас, Тарасе, в цю годину,

І з часом рани наші заживуть.

Ми відбудуємо тебе, моя чудова!

Сади вишневі знову зацвітуть,

 кайдани скинемо, розквітне наша мова,

 і ти заснеш спокійно, згасне лють»(Платон Бондар, ліцей № 55).

«…Слова Пророка надають сил для боротьби, бо вони – це гасло нації, її ДНК та свідомість. Ми, українці, – нація нескорених, а Мойсеєм для нас став Тарас Шнвченко» (Каріна Нгуен, гімназія № 11).

«Непомітною ходою ввійшов Тарас у мою оселю, його твори заповнили мої думки, він ніби ненароком змушує знаходити відповіді на складні питання. Читаю твори Кобзаря, глибоко замислюючись над кожним рядком, аналізую, тривога наповнює мене. Поміж рядків відчуваю біль Шевченка за долю України» (Аделіна Єлова, СШ № 32).

«Зі словами Кобзаря йдем до Перемоги

Непростим воєнним шляхом під сигнал тривоги.

І нехай лиш тільки воля , слава і надія

Допоможуть гідно йти на путі до мрії (Олеся Фініковська, ліцей № 72).

«Слово Тараса нагадує нам про те, що патріотизм нащадків починається з любові до своєї мови, що ототожнює поняття рідного дому, батьківської хати, материнського тепла, Батьківщини. Кобзар вірив у майбутнє свого народу, в моральну єдність суспільства, нового , сильного, європейського. Він надихає нас, українців, на боротьбу та вселяє віру в Перемогу:

І на оновленій землі врага не буде, супостата,

А буде син і буде мати, і будуть люде на землі» (Анастасія Руда, ліцей № 68).

Від admin