27 жовтня 2023 року, в День української писемності та мови, в Україні пройшов найбільший україномовний флешмоб – Радіодиктант національної єдності -2023.

Серед його учасників – численна громада учнівської та освітянської спільноти нашого міста, батьки та працівники навчальних закладів, для яких цей захід став уже багаторічною традицією. Усі одностайно підтримали мету заходу – гуртуємося навколо нашої мови, яка на сьогодні об’єднує українців в усьому світі. Схвально, що диктант писали і досвідчені знавці української мови, і ті, хто тільки долучається до її вивчення та переходить на спілкування українською.

Сама назва цьогорічного диктанту «Дороги України» авторки Катерини Калитко, поетеси, перекладачки, лауреатки Шевченківської премії – символічна. «Дороги України – переплутані нитки любові».

Уява учасників вималювала куточки України, для кожного різні й до болю серця рідні: «Над Хаджибейським лиманом засмагла пара порається коло старої лози у вечірньому світлі – схоже на ікону». І кожен, хто писав ці зворушливі рядки, хвилювався, відчував і думав про свій найрідніший…, і, може, зруйнований страшною війною, як і вся Україна.

Кожне слово проймало не тільки змістом, а навіть більше – почуттям. Це вдалося зробити актору, театральному режисеру Олексію Гнатковському, який талановито озвучив текст.

То що ж відчули наші учасники?

  • «…причетність до власного народу…Дороги, оповиті любов’ю, зв’язані в міцний вузол. Нікому не вдасться їх розірвати. Ми – разом, тримаймося »
  • «відчула частиною України, всесвіту, важливою і потрібною людиною, бо все зруйноване війною треба відновити…»
  • «слово дуже сильно звучить і діє на людей. Ми – непереможні Єднаймося…»
  • «наша мова – наш національний прапор, наша духовність. Єдність із словом- це сила»
  • «наша мова – це код нашої нації. Ми –єдині!»
  • «…хай зникнуть усі комендантські, і кожного зустріне рідне вікно із світлом і теплом »
  • « Буде майбутнє, звичайно, мирним і переможним!»

Так, ми – єдині! Єднаймося в усьому світі! Єднаймося навколо України! Нехай її дороги будуть щасливими, мирними, світлими! Ми того варті!

Мова об’єднує!

Від admin