«Повість минулих літ» – історична та літературна скарбниця України

Повість врем’яних літ» – це не просто пам’ятка української писемності … вона має стати букварем нашої національної свідомості

професор  Василь Яременко

24 жовтня 2023 року в межах Zoom-конференції відбулася науково-практична конференція  «Нестор Літописець. Повість минулих літ»- історична та літературна скарбниця України», присвячена Дню української писемності та мови.

Свято української писемності та мови традиційно відзначається в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця,  письменника-агіографа,  історика, мислителя, вченого,  ченця Києво-Печерського монастиря, з чиїм іменем пов’язують започаткування писемної мови. 

Цього року  свято   вперше відзначатиметься  27 жовтня  відповідно до Указу Президента Володимира Зеленського  від 28 липня 2023  № 455/2023.

У роботі конференції взяли участь учителі історії та української мови та літератури, зарубіжної літератури. З вітальним словом до присутніх звернувся  учень 6 класу Одеського ліцею № 69, переможець міського конкурсу «Срібне слово» Густенко Дмитро. Він подарував свою поезію «Мова», привітавши всіх із прийдешнім  національним  святом. 

Спікери заходу поділилися  думками  та своїм баченням щодо вивчення та значення найдавнішої писемної пам’ятки України  – «Повісті минулих літ».

Крупіньова Тетяна Іванівна,  кандидат філологічних наук, доцент кафедри української філології  і методики навчання фахових дисциплін Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського зосередила увагу на міфологічній основі «Повісті врем’яних літ». Запропонований  матеріал був наскільки глибоко  науковим та об’ємним, що викликав неабияку  зацікавленість і бажання в подальшому дослідженні твору.

Наративи науковиці продовжили вчителі, оскільки твір вивчається за шкільною програмою з літератури та історії. Учителька української мови та літератури Одеського економічного ліцею Вареник Тетяна Іванівна виклала свої думки  про «Повість…» як найдавнішу  літературну пам’ятку українського письменства.  Використавши  глибокий науковий підхід до розгляду теми, Тетяна Іванівна довела думку про те, що саме  «Повість…» є початком історії української літератури (твердження вчених М.Драгоманова, М.Брайчевського, В.Яременка, В.Максимовича).  Також дуже яскраво продемонстровано художні засоби в повісті та особисті цікаві напрацювання  «Подивись на твір митця очима науковця, громадського діяча тощо». «Знання твору дає дуже важливе розуміння тисячолітньої традиції і українського слова, і українського державотворення»,  –  закцентувала увагу Тетяна Іванівна.  

Своїм баченням проблеми поділилася вчителька історії Одеського ліцею № 8 Паламарчук Галина Володимирівна, член міської творчої групи вчителів суспільствознавчих дисциплін. Галина Володимирівна розповіла про цінність «Слова…» для нас в історичному ракурсі, а саме: історія нашої держави на широкому тлі світових подій; утвердження християнства, героїчне минуле Київської держави;  виникнення писемності; традиції, звичаї, вірування наших предків. Також озвучено «боротьбу добра і зла», біографічні дані про Нестора. Вчителька також підкреслила вагоме значення цього твору як для вивчення школярами, так і для нашого суспільного життя.

До обговорення теми приєдналися кандидат філологічних наук, доцент кафедри української філології  і методики навчання фахових дисциплін Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського Євтушина Тетяна Олександрівна та  студентка історико-філологічного факультету Ібрагім Елен,  які розглянули твір з ракурсу мовознавства: «Повість врем’яних літ» та питання мови».  У творі дуже багато саме українських слів, як старослов’янських, так і сучасних, і це в черговий раз доводить про належність пам’ятки до історичних та літературних шедеврів нашої держави.

У заключному слові консультантка КУ «ОЦПРПП» Волковська Тетяна Іванівна  ще  раз підкреслила значення для сьогодення тисячолітньої  історії та розвитку  нашої держави, літератури  та української писемності, про які  йдеться в  найдавнішій  пам’ятці «Повість  врем’яних літ». Також Тетяна Іванівна провела рефлексію.

Учасники прийняли рішення конференції рекомендувати навчальним закладам використовувати матеріали конференції під час навчання та проведення виховної роботи.

Як завжди прозвучалислова вдячності спікерам заходу, побажання нових творчих успіхів, добра та миру кожному та нашій Україні.

Від admin