У зв’язку з тим, що в Україні наразі переважає дистанційне та змішане навчання, при якому не завжди є можливість проведення онлайн-уроків, постає проблема урізноманітнення та кращого унаочнення навчального матеріалу.

Одним із можливих шляхів вирішенням цього питання може стати методично виважене використання засобів штучного інтелекту.

Штучний інтелект можна застосовувати в освітньому процесі як помічника вчителя, на додаток до його використання для створення персоналізованого навчального середовища та забезпечення зворотного зв’язку з учнями. Для тих вчителів, які робить перші кроки з використання штучного інтелекту під час проведення уроку слід звернути увагу на зображення, створені штучним інтелектом. Але існують і ризики, які можуть бути спричинені його використанням в освіті: зниження ролі вчителя, зниження креативності та навичок критичного мислення учнів, ризик збільшення розриву між учнями з високим і низьким соціально-економічним статусом.

Зазначені питання обговорені з учителями-філологами, географами та інформатиками на науково-практичному вебінарі «Штучний інтелект: сутність та основні напрчямки розвитку»  14 вересня 2023 року.

Спікерка заходу – Крупеньова Тетяна Іванівна, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української філології і методики навчання фахових дисциплін Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К.Д.Ушинського.

Тетяна Іванівна детально зупинилася на застосуванні штучного інтелекту в освітньому процесі: використання програми GPT-3, OpenAI та сервісів Chatsonic, Perplexity, Eightify. А також познайомила педагогів з інструментом для управління проєктами та організації інформації, який об’єднує в собі функції заміток, вікі, дошки завдань, бази даних та календарів – Notion.

Учасники вебінару вже не вперше мали можливість спілкуватися з Тетяною Іванівною, яка дуже цікаво, дохідливо, професійно та популярно розкрила питання, що обговорювалися. Усі щиро дякували науковиці за змістовний, корисний на часі, насичений цікавими прикладами, виступ. Сподіваємося, що отримана інформація стане в нагоді в професійній діяльності вчителя. Як завжди, традиційно прозвучали побажання плідної праці, цікавого спілкування, нових ідей, успіхів на педагогічній ниві та вдалого переможного року.

Від admin