27 квітня 2023 року в Одеській ЗОШ №52 відбулось засідання міської творчої групи учителів суспільствознавчих дисциплін. На порядку денному фахового засідання – нові виклики для освітян: подолання «освітніх розривів» учнів, спричинених війною. В умовах повітряних тривог, блекаутів, психологічного травмування надзвичайно важливо знайти такі ефективні форми та методи, які дадуть змогу учням отримати необхідні знання, уміння та цінності, передбачені чинними програмами з суспільствознавчих дисциплін. Таким був лейтмотив зустрічі педагогів. Учасники творчої групи ознайомились із результатами діагностування учителів Суворовського району м. Одеси щодо освітніх розривів з предметів «Історія України» та «Всесвітня історія» та запропонували добірку методичного і практичного інструментарію, що може допомогти учителю спланувати і структурувати роботу з подолання освітніх розривів з історії.

У ході жвавої дискусії обговорені питання роботи з учнівськими мікрогрупами: що можна зробити швидко і масштабно у вирішенні проблеми подолання освітніх розривів. Члени творчої групи були солідарні в питанні обов’язкового використання діючих підручників на уроках історії. Акцентували увагу на повторенні в старших класах періодизації історії України за форматом ЗНО, необхідності визначення загальної проблеми в кожній темі програми. Велику увагу вчителі приділяють особистісно-орієнтованому та компетентнісному підходу в подоланні освітніх втрат з урахуванням змішаного формату навчання. Зокрема, учитель Одеського ліцею №43 Мазанов В.В. запропонував цікавий метод проєктування з власного досвіду: створення учнями проєктів з окремих тем, виконаних у формі гри на освітянській платформі Padlet; комбіноване використання відео уроків з історії сайту ДОН ОМР «Одеса проводить уроки» та платформи ВШО і створених на базі цих відеотестів. Учитель історії Одеського ліцею №49, кандидат історичних наук Ходак І.В. поділилась думками щодо використання диференційованих завдань та створення портфоліо учнями шостих класів НУШ. У проблемному дискусійному колі взяли участь учителі історії Одеського юридичного ліцею Войтович І.О., Одеського ліцею №8 Паламарчук Г.В., Одеського ліцею «Лідер» Яровець О.І. Модератором зустрічі була консультант КУ «ОЦПРПП»  Волковська Т.І.

Міська творча група вчителів намітила подальші кроки щодо підготовки педагогів суспільствознавчих дисциплін до подолання освітніх розривів у навчальних результатах учнів у воєнний і післявоєнний час. Тримаймо освітянський фронт разом!

Від admin