Кожен повинен пізнати свій народ і в народі пізнати себе.

Якщо ти українець, будь ним…Все добре на своєму місці

Григорій Сковорода

10 квітня 2023 року в межах Zoom-конференції відбувся вебінар «Формування національної свідомості та виховання патріотично розвиненої особистості в освітньому процесі. Проєкт «Єдині» як інструмент подолання мовного бар’єру».

 Запропонована тема завжди була й залишається актуальною, і особливо зараз, в реаліях воєнного часу. Про це свідчить і низка державних документів: Указ Президента «Про стратегію національно-патріотичного виховання», розпорядження Кабінету Міністрів, накази і листи МОН України тощо.

Як навчити та виховати національно свідому особистість, носія культурної спадщини нашого народу, досягти високого рівня володіння державною мовою, читати українські книжки, створити українське оточення – на ці та інші цікаві злободенні запитання разом з учасниками заходу надавала відповіді спікер івенту Дирдо Ольга Павлівна, вчитель української мови та літератури Одеського ліцею «Лідер», модератор Всеукраїнського проєкту «Єдині».

Ольга Павлівна зосередила увагу на сучасній концепції виховання, яка полягає в зміщенні акценту з нагромадження нормативно визначених знань, умінь і навичок до формування й розвитку в учнів здатності практично діяти. Дуже цікаві матеріали про кліпове мислення сучасних учнів, використання подкастів, неологізмів, читання українських книжок. Зазначено, що в НУШ компетентна особистість повинна мати ідеальні комунікативні здібності.

Як модератор Всеукраїнського проєкту «Єдині» Ольга Павлівна поділилася власним досвідом про свій фронт на війні: долучилася до проєкту і допомагає всім бажаючим подолати мовний бар’єр, опанувати українську та перейти на спілкування нею, підвищити рівень володіння державною мовою. Також зазначила про організацію інших курсів, розмовних клубів, сайтів тощо та запросила колег приєднуватися до реалізації проєкту «Єдині».

Ольга Павлівна надає у своїй презентації низку активних покликань, скориставшись якими можна отримати цікаву і корисну інформацію.

Учасники вебінару щиро дякували колезі за змістовний, цікавий, насичений яскравими прикладами освітянського і культурного сьогодення та власного досвіду захід. Сподіваємося, що отримана інформація розширить наші знання, і атмосфера зустрічі змотивує на нові починання.

Від Комунальної усанови «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників» була оголошена подяка вчителям української мови та літератури, які стали модераторами проєкту «Єдині»: Оробець Ользі – координаторці ТГ «Єдині» в Одеській області, Афанасенко Л.В. (ліцей № 28), Митник Т.Ю.( ліцей № 120), Зелениченко Л.А. ( ліцей № 49), Тинкован М.В. ( ліцей № 65), Осіпенко А.М. (ліцей «Європейський»), Дирдо О.П. ( ліцей «Лідер»), Оробець Н.Т. ( ліцей «Надія»).

Від admin