З метою ознайомлення вчителів з вимогами щодо підготовки учнів до ЗНО/НМТ – 2023; удосконалення досвіду з використання  різних типів завдань з англійської мови під час складання тесту 05 квітня 2023 року відбувся методичний воркшоп «Підготовка до ЗНО/НМТ- 2023: стратегії виконання різних типів завдань ЗНО/НМТ з англійської мови», в  якому взяли участь 60 педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти міста Одеси

Під час заходу розглядались наступні питання:

 «Особливості організації та порядку проведення ЗНО/НМТ – 2023 відповідно до нормативних документів МОН». 

«Стратегії виконання різних типів завдань з англійської мови»:

  • типи завдань частин НМТ 2023 з англійської мови;
  • типові проблеми при навчанні читання в старшій школі та  шляхи їх вирішення;
  • ключові аспекти у розвитку лексико-граматичних навичок учнів та умінь читання під час підготовки до ЗНО / НМТ;
  • ефективні стратегії та підходи до виконання типових завдань ЗНО / НМТ.

Учасники заходу отримали методичну допомогу щодо підготовки учнів до НМТ- 2023, а саме: познайомились з особливостями  та порядком проведення тестування; отримали інформацію щодо структури екзаменаційної роботи, типів завдань, ефективних стратегій щодо їх виконання.

Спікер Інна Несстерїтер, методист видавництва Макміллан Едьюкейшн, опрацювала з педагогами сучасну методику щодо використання завдань з читання та використання мови, які виносяться на іспит.

Спікер акцентувала увагу слухачів на важливості формування  вмінь  та компетентностей учнів, які допоможуть їм під час тестування, а саме: вміння робити аналіз текстів для швидкого розуміння змісту; виділяти ключові слова і звертати увагу на заголовок, який теж містить багато корисної інформації; знаходити синонімічні фрази у текстах під час відповідей на запитання у частині «читання».

 У ході обговорення завдань з використання мови увага зверталась на аспекти змістового наповнення текстів та вміння учнів «персоналізувати» граматичну структуру;  дієві стратегії виконання завдань множинного вибору; типові проблеми та помилки випускників при виконання даної частини ЗНО/НМТ.

Під час майстер-класу тренер поділилась досвідом щодо методики роботи з текстами в рамках сучасного уроку; надала покроковий алгоритм роботи з текстами різних жанрів, який передбачає попереднє прогнозування, дискусію, роботу з лексикою, ідіомами, визначення граматичних структур тощо.

Спікер наголосила, що успіх випускника під час тестування залежить, в першу чергу,  від  отриманих знань,  сформованих  предметних і ключових компетентностей відповідно до нових Державних стандартів та освітньої програми з іноземних мов.   На завершення учасники отримали інформацію щодо джерел, які можна використовувати під час викладання англійської мови і  підготовки учнів до зовнішнього незалежного тестування, та подякували спікерам за професійну допомогу.

Від admin