16 березня цього року  пройшов традиційний міський конкурс «Кобзар і сучасність», присвячений вшануванню пам’яті Т. Г. Шевченка, відзначення 209 річниці від дня його народження.

 Конкурс покликаний виховувати в школярів  почуття патріотизму, національної свідомості, повагу до рідної мови та історії,  активну громадянську позицію та виявити обдарованих учнів у галузі української літератури, українознавства, історії,  образотворчого мистецтва.

  Журі двох етапів – відбіркового (9 – 10 березня) та  підсумкового (16 березня) розглянуло близько 200робіт учнів 5-11 класів закладів загальної середньої освіти комунальної власності територіальної громади м.Одеси.

 Це змагання таланту та творчості – справжнє дзеркало ставлення до поета, його мистецької спадщини, вияв і  підтвердження високого статусу обдарованих дітей. Більшість конкурсантів зійшлися на думці, що зараз молодь відчула потребу сказати своє слово про Шевченка. Він – не минуле, він – сучасник. Його слова – то правда сьогодення, а  твори вчать любити свою Вітчизну, виховують віру у творчі сили, надихають на самовіддану працю. Через Шевченка краще й легше зрозуміти думку українського народу, його справжню природу, адже жоден народ не ототожнював свого поета зі своєю душею і не поєднував його зі своєю долею так, як це роблять українці.

Ось деякі рядки з учнівських робіт. «Для українців Великий Кобзар означає так багато, що створюється ілюзія, ніби ми все про нього знаємо, все розуміємо, і він завжди з нами. Та це лише ілюзія. Шевченко – явище невичерпне та нескінченне. Волею історії він ототожнений з Україною і разом з буттям рідної держави продовжується нею, вбираючи в себе нові дні  й новий досвід народу, відгукуючись на нові болі та думи. Він росте й розвивається у вирі історії, і нам ще довго йти до його осягнення. Ми на вічному шляху до Шевченка…» (Романовський Олексій,  Одеський ліцей № 7).

  «Але крізь час  він досі разом з нами. Не на небесах – він тут, на землі, пліч-о-пліч з нами. Як і обіцяв. Не покинув ні лани, ні гори. Оберігає, надихає і допомагає у святій справі захисту найціннішого для українців – свободи» (Дзьобан Анастасія,  Одеський ліцей № 15).

 «Шевченко – сучасний, живий і актуальний як ніколи! Нам зараз так потрібне його слово, яке надає змогу переосмислити сучасність, знайти відповіді на гострі питання сьогодення»( Пашаєва Лейла, Одеська ЗОШ № 76).

«З року в рік, від події до події ми бачимо і відчуваємо, наскільки актуальними є його пророцтва. З його словом, його мовою кожне покоління українців звіряє своє серце, активізує свої внутрішні духовні сили. Кобзар писав чорнилом майбутнього, виводячи вічні образи і коди»( Мішутіна Катерина, Одеський ліцей № 73).

«Я закликаюсвоїх сучасників свідомо читати рядки Великого Кобзаря й так само, як він, славити Україні, оспівувати красу матері, її віддану жертовну любов до дитини, вірити в щасливе майбутнє нашої держави. Хочеться, щоб вічно линули стоголосі слова поета над світом. Адже вони – то слава України!»( Голод Анастасія, Одеський ліцей № 55).

 «Нехай у кожного в серці запанує та велика любов до України, до історії свого народу, яку проніс через своє життя Тарас Шевченко, бо ф сьогодні він звертається до нас словами:

Свою Україну любіть,

Любіть її … Во время люте,

В останню тяжкую минуту

За неї господа моліть».   

Фахове журі  визначило переможців у номінаціях «Кращий твір», «Кращий реферат», «Кращий малюнок», на яких чекають відзнаки – дипломи Департаменту освіти та науки Одеської міської ради (наказ Департаменту  освіти та науки Одеської міської ради від 17.03.2023  № 35   «Про підсумки проведення міського конкурсу «Кобзар і сучасність» серед учнів закладів загальної середньої освіти у 2022/2023 навчальному році»). Щира подяка всім, хто долучився до участі у заході, – учням,  учителям, батькам. Сподіваємося, що проведення  традиційного щорічного міського  конкурсу «Кобзар і сучасність» буде тривати і надалі, а отже житиме в наших серцях вічний образ Великого Кобзаря – Тараса Григоровича Шевченка.

Від admin