06 квітня 2022 відбулась онлайн-зустріч «Бібліотека в екостилі» для шкільних бібліотекарів закладів освіти комунальної власності територіальної громади м. Одеси.

У світі рух «Зелені бібліотеки» був започаткований більше 20 років тому. Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ (IFLА) визначає «зелені» бібліотеки за такими критеріями:

  • Бібліотечні будівлі максимально відповідають критеріям зеленого будівництва;
  • Впроваджують елементи екологічного управління на основі світових стандартів;
  • Демонструють власним прикладом практики сталого споживання в діяльності бібліотек;
  • Проводять просвітницьку роботу та надають інформаційні матеріали щодо сталого розвитку, залучають громадськість до вивчення та вирішення екологічних питань.

У зустрічі взяли участь Наталія Петрова, к.і.н., заступник декана з наукової роботи факультету історії та філософії ОНУ імені І.І.Мечникова, доцент кафедри археології та етнології України та Лариса Маленко, заступник директора з бібліотечної роботи Одеської обласної бібліотеки для юнацтва ім. В.В. Маяковського.

Наталія Петрова розповіла про світові екологічні тенденції та їх вплив на Україну, розвиток екологічного потенціалу міста Одеси, акцентувала увагу слухачів на вплив екології на здоров’я нації та відповідальний підхід в охороні здоров’я.

Лариса Маленко ознайомила слухачів з деякими темами проєктів в рамках III Міжнародного екологічного форуму ECO UKRAINE та ініціативою Благодійного фонду «Бібліотечна країна» всеукраїнської інформаційної кампанії щодо впровадження екологічної складової в діяльність бібліотек України з метою посилення потенціалу екологічної дієвості та лідерства бібліотек як провайдерів освіти для сталого розвитку.

Тетяна Дядик, консультант Комунальної установи «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників» відмітила важливість екологічного виховання шляхом проведення шкільними бібліотекарями лекцій з охорони довкілля, майстер-класів, еко-арт-уроків презентацій екокниг.

Від admin