10 листопада 2021 року відбувся вебінар «Робота шкільних бібліотек за кордоном», присвячений Міжнародному Дню шкільних бібліотек.

Учасники заходу були ознайомлені з роботою шкільних бібліотек Австрії, США, Швеції та Грузії.

Сучасна шкільна бібліотека в Австрії пропонує своїм користувачам:

  • широкий вибір матеріалів для навчання і проведення дозвілля школярів;
  • місце навчання не тільки читацької грамотності, але й самостійному та критичному спілкуванню з документами на різних носіях;
  • професійну допомогу кваліфікованого бібліотекаря;
  • комфортне середовище для опанування навичками роботи з навчальними матеріалами, а також навичками самостійного навчання.

В США шкільні бібліотекарі залучають до популяризації читання вчителів і формують кумедні стенди з їхніми фото й рекомендаціями. Для старшокласників – нотатки-повідомлення на полицях, книжкові мапи, інсталяції, дороговкази до чарівних книжкових країн, а також стенди із пропозиціями екранізованих літературних творів, інтригуй-цитатами перших рядків книжок, побачення з книжкою наосліп (коли книжки загортають у цупкий папір, додаючи цидулку зі стислим описом сюжету). В умовах пандемії книги школярам доставляють дронами.

Бібліотеки Швеції організовують дитячі куточки в бібліотеках зі зручними локаціями. Проводять захід «Книга тижня» в рамках якого на кожен тиждень планується популяризація обраного жанру. Якщо випадає свято, то тематична книга

10 років тому в Грузії оптимізували сільські бібліотеки, об’єднавши їх зі шкільними. Велика увага приділяється комп’ютеризації: кожен учень першого класу отримає нетбук (подарунок Президента) для запису та виконання домашніх завдань. Шкільні бібліотеки тісно співпрацюють з Національною парламентською бібліотекою Грузії в рамках різноманітних літературних та освітніх проєктів, що сприяє розвитку грамотності серед учнів.

Модераторами заходу були Тетяна Шимбарьова, завідувачка бібліотеки ОСШ № 86; Олена Лагутєєва, завідувачка бібліотеки Одеської гімназії № 5; Олена Сухіна, завідувачка бібліотеки ОЗОШ № 22; Надія Гнипа, завідувачка бібліотеки ОЗОШ № 56.

Від admin