Відповідно до плану роботи КУ «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників» 23.09.2021 року відбулося відкриття Студії педагогічного дизайну для класних керівників: «Тьюторські компетенції класного керівника», в якому взяли участь 37 класних керівників закладів загальної середньої освіти. Захід відбувся на платформі Zoom в форматі онлайн.

Нагальною вимогою сьогодення є перехід від традиційної монологічної школи, яка є ретранслятором заздалегідь визначених «готових» знань, до школи, головною цінністю якої стає діалог людей (і учнів, і педагогів, і батьків), які здійснюють спільну освітню подорож. Тьюторська педагогіка є педагогікою «знаків питання», адже викликати в учня питання: «Навіщо я це роблю?» – є найважливішим завданням тьютора-професіонала.

Метою заходу було ознайомлення з: сучасними підходами  до діяльності класного керівника закладу освіти та розбудови цілісного освітнього середовища класу; ознайомлення зі складовими моделі діяльності класного керівника відповідно до сучасних вимог, проектуванням в  діяльності класного керівника, використанням інноваційних технологій виховання.

Учасники  мали змогу акцентувати увагу на  важливих питаннях:

  1. Сучасні підходи до розбудови освітнього простору закладу освіти.
  2. Виставлення акцентів на сучасних підходах до виховання як складової освітнього простору закладу освіти.
  3. Проектування виховного простору.
  4. Побудова виховного процесу: практичний аспект.

Класні керівники закладів загальної середньої освіти мали змогу обмінятися думками щодо традиційних ролей класного керівника у принципово нову педагогічну позицію тьютора.

Від admin