У рамках реалізації Міжнародної освітньої програми Тоні Блера «Generation Global», з метою виховання учнівської молоді та підготовки їх до життя у глобальному світі, виховання любові та поваги до історії, культури і національних традицій українського народу, а також толерантному відношенню до історії і культури інших країн з 18.05.2020 по 26.05.2020 проведено серію міжнародних онлайн – конференцій серед учнів закладів загальної середньої освіти, які є учасниками вищезазначеної програми, а саме: ОНВК «Гімназія № 7», Одеський НВК «Гімназія № 2»,   гімназія   № 5, ОСШ № 17, ОЗОШ № 15, 22.

Базовим закладом щодо впровадження даного проєкту є Одеський НВК «Гімназія № 7» (директор Мельник Світлана Василівна); керує роботою щодо поширення програми в Україні та місті Одесі Савченко Ганна Андріївна, Заслужений учитель України, Голова Асоціації вчителів англійської мови у  місті Одесі «American Class».

Методист КУ «Одеський методичний центр освітніх ініціатив» департаменту освіти та науки Одеської міської ради Світлана Кривич координує вищезазначений вектор діяльності, планує та проводить разом з Ганною Савченко на базі Одеського НВК «Гімназія № 7»  методичні заходи (майстер-класи, тренінги, воркшопи), консультує педагогів, аналізує, узагальнює та підводить підсумки роботи з метою удосконалення і покращення результату у даному напрямку.

Ганна Савченко постійно ділиться власним досвідом щодо проведення міжнародних телемостів та впровадження інших можливостей програми в освітній процес; здійснює методичну і технічну підтримку вчителів, які теж приєднались до проекту «Generation Global» і впроваджують його у закладах освіти міста Одеси.

Під час проведення онлайн-конференцій учні спілкувались англійською мовою зі своїми однолітками з різних країн світу та обговорювали важливі теми морально-етичного спрямування:

  • «Вплив сім’ї та школи на формування та становлення духовної особистості» (ОНВК «Гімназія № 7 школа Італії; керівники: Ганна Савченко та Лілія Поборознік).
  •  «Роль сучасної освіти у вихованні справжнього громадянина своєї держави» (Одеська гімназія № 5 школи Індії та міста Дніпра; керівники: Анастасія Мозолевич, Валентина Скрипник, вчителі англійської мови).        
  • «Які «вічні» цінності важливі для кожної людини»? (Одеська СШ № 17 – школи Йорданії та Кенії;керівник – Ольга Карасевич, вчитель англійської мови ).
  •  «Громадянська ідентичність та спілкування як умова формування свідомого громадянина своєї держави» (Одеський НВК «Гімназія № 2» – школа Італії; керівники: Тетяна Павлова, Олена Уразова, вчителі англійської мови; Одеська ЗОШ № 15 – школа Йорданії; керівник – Ольга Домникова, вчитель англійської мови; Одеська ЗОШ № 22 – школи США та  міста Миргороду, керівник: Олена Тітарева, вчитель англійської мови ).

         Учні Одеського НВК «Гімназія № 7» ділились власним досвідом з однолітками з Італії  щодо впливу пандемії Covid -19 на їх життя.  Кожен учасник розповів особисту цікаву історію.  Під час підведення підсумків школярі прийшли до висновку, що сьогодні важливо думати не тільки про себе, а й оберігати рідних людей, які старші за віком і більше піддаються ризикам захворіти.

         Під час обговорення теми «Роль сучасної освіти у вихованні справжнього громадянина своєї держави» учасники конференції Одеської  гімназія № 5 разом з ровесниками з Індії та  міста Дніпра висловлювались відносно впливу карантину на шкільне життя та навчання за дистанційною формою. Вони зазначили, що сьогодні важливо кожній сучасній людині вміти користуватися різноманітними комунікаційними технологіями, щоб бути затребуваним і конкурентоспроможним у глобальному світі.  Під час бесіди було зроблено акцент щодо впливу сучасної освіти на розвиток та становлення справжнього громадянина своєї держави.

         Вихованці Одеської СШ № 17 дізнались від школярів  Йорданії та Кенії про звичаї та святкування Рамадану, про толерантність та повагу до людей незалежно від релігійної приналежності. Учні з Кенії розказали про те, що в країні найбільше цінуються такі людські якості: чесність, відкритість, повага та любов.

         Школярі Одеський НВК «Гімназія № 2», Одеської ЗОШ №  15, Одеської ЗОШ  № 22, спілкуючись  із ровесниками з Італії, Йорданії, Індії, обговорювали питання щодо самовираження, культурних та національних традицій свого народу. Учні розповіли про історичні пам’ятники міста Одеси, про День вишиванки, який традиційно відзначається в Україні. З цієї нагоди вихованці одягли українські вишиванки, щоб ще раз символічно підкреслити нашу ідентичність і приналежність.

Слід звернути увагу, що вперше в історії проєкту «Generation Global» онлайн – конференції для учнів з України пройшли у програмі Zoom. Учасники заходу зазначили, що спілкування у такому форматі їм подобається більше, ніж у класі, тому що вони мають можливість не тільки висловлюватись, а й писати запитання та коментарі у реальному часі.

Спілкуючись із однолітками з різних країн світу,  учні шкіл міста  Одеси виявили високий рівень мовної компетентності, продемонстрували рівень культури, вихованості по відношенню до історії, культури і традицій інших народів; отримали позитивну оцінку від координаторів Міжнародного проекту «Generation Global» за активну життєву позицію, мовну компетентність та толерантне ведення діалогу на міжнародному рівні. 

Беручи участь у міжнародному діалозі, учні розвивають та покращують уміння критично мислити, чесно та з повагою взаємодіяти  з широким колом поглядів; формують різнобічні вміння, розвиваючи більшу впевненість та самооцінку, з повагою ставляться до міркувань та думок своїх співрозмовників.

Від admin