Протягом травня в закладах освіти територіальної громади міста Одеси відбувся комплекс заходів у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти Як?» в межах «Місяця обізнаності про ментальне здоров’я».

Заходи для здобувачів освіти:

Серед учнів 7-11 класів пройшли серії тематичних уроків, які проводилися протягом тижня. Під час занять з учнями обговорювали: про необхідність звертати увагу на свій внутрішній стан, важливість ментального здоров’я, як не потонути у вирі стресі і зберегти себе. Важливість плідного життя і вистежування своїх емоцій. Практичні техніки для підтримки себе та досягнення комфортного стану.

Квест: «Моє ментальне здоров’я», який складався з таких станцій

1. «Стежка ментального здоров’я» ( на ній діти дізналися про техніку першої психологічної допомоги «4 стихії»;

2. Спортивні локації зі спортивними естафетами;

3. Станція з арт-техніками;

4. Станція «Джерело сили»;

5. Станція он-лайн опитування по QR коду « Мій емоційний стан», для 9-11 класів «Ментальне здоров’я це…»

Метою квесту було привернення уваги та популяризації відповідального ставлення до свого ментального здоров’я, покращення свого психоемоційного стану, а також надання базових знань про першу психологічну допомогу.

Заходи для початкової школи:

Пісочна терапія:вправа «Ми створюємо світ», арт-терапія:«Мій герб надає мені відчуття сили і впевненості».

Класні години спілкування: «Техніки тілесної релаксації для зняття стресу», «Яка викликала посмішку?», «Моє безпечне місце», «Збережи життя та здоров’я», «Стрес та тривога: як вберегти ментальне здоров’я?», «Як зберігати рівновагу під тиском стресу?» «Дослухаймося до свого тіла», «Стрес та тривога: як вберегти ментальне здоров’я?», «Ти як? Повертаємось до школи», «Ментальне здоров’я. Як його зберегти?».

Круглі столи: «Відповідальність як складова ментального здоров’я», «Повертаємось до школи. Ти як?».

Уроки з ментального здоров’я: «Життя – найбільший скарб», «Техніка релаксації: повільне дихання», «Вдячність», міркування про можливості бути чарівниками.

Заняття життєстійкості та психологічної самодопомоги: Проведено з використанням інформаційних матеріалів та публікацій з майданчиків Всеукраїнської програми «Ти Як?».

Тренінги та дискусії: «Я і моя самооцінка», «Поведінка та допомога в стресових ситуаціях», «Ми разом», «Закони психологічного добробуту та розуміння».

Заняття з підтримки та збереження ментального здоров’я: «Збереження ментального здоров’я щодня», «Яскравий світ моїх емоцій: знаю, відчуваю, контролюю», «Як підтримати своє ментальне здоров’я? Ти як?!».

Оновлення інформаційних матеріалів на сайтах закладів освіти: здійснено оновлення інформаційних ресурсів програми «Ти Як?» на веб-сайтах закладів освіти.

Психологічні консультації: створена можливість для учнів та педагогічного колективу звертатися до психолога для отримання консультацій та підтримки з ментального здоров’я.

Розміщення плакатів та роздрукованих інформаційних матеріалів: у доступних до відвідувачів місцях розміщені плакати з QR-кодами Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти Як?», а також роздруковані інформаційні матеріали (листівки), які розміщені в закладах освіти комунальної власності територіальної громади міста Одеси.

Від admin