Ці слова Катерини Петрової можуть бути епіграфом до будь-якого завдання Міжнародного мовно-літературного  конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Щороку з 1 жовтня до 10 березня він об’єднує навколо себе юних шевченкознавців, поціновувачів творчості Великого Кобзаря і дає можливість молодому поколінню доторкнутись до поетичної та художньої спадщини нашого національного генія, перегорнути сторінки його життєпису, своїми думками та міркуваннями долучитися до найзаповітніших мрій митця – бачити нашу Україну вільною, незалежною та  щасливою: «І на оновленій землі врага не буде супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люде на землі».

На сьогодні бажання українських дітей співпадають з мріями поета, і про це вони написали у своїх творчих роботах.

3190 юних одеситів цьогоріч долучилося до проведення традиційного мовно-літературного заходу.  Міський етап конкурсу відбувся 24 листопада 2023 року. 557 учнів 5-11 класів навчальних закладів міста працювали над завданнями, підготовленими КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради»: писали твори «Про що я хотів би попросити Тараса Шевченка», «Хоч я Тарасові в праправнуки годжуся, та, як у світі цьому жити, у Шевченка вчуся»; писали статтю до газети «Тарас Шевченко у сприйнятті молодого українця»; зверталися до країн світу із закликом не припиняти допомогу Україні у війні та міркували над тим, чи виконали українці заповіти Великого Тараса.

Компетентне журі, а це досвідчені вчителі-україністи міста, оцінило творчі здібності учасників, знання української мови та літератури,     творчої та художньої спадщини поета. Визначено 168 переможців: 28 учнів посіли перші місця, 56 учнів – ІІ місця, 84 – ІІІ місця. Усі вони  будуть нагороджені дипломами Департаменту освіти на науки Одеської міської ради відповідно до наказу № 373 від 1 грудня 2023 «Про підсумки проведення міського етапу ХІV Міжнародного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка у 2023/2024 навчальному році». Учні, які посіли І місця, візьмуть участь у обласному етапі конкурсу, який відбудеться 23 грудня 2023 року.

Вітаємо переможців, дякуємо всім учасникам, педагогам, які готували учнів, батькам, членам журі, всім, хто взяв участь у організації та проведенні конкурсу. Бажаємо творчих успіхів конкурсантам, життєстверджуючої ходи   конкурсу, миру Україні.

Від admin