10 травня 2023 року в межах Zoom-конференції відбувся вебінар для вчителів філологічного напряму «Використання ChatGPT як навчального ресурсу для вивчення української мови з метою подолання освітніх втрат учнів».

Зрозуміло, що навчальні втрати в освіті були завжди. Для прикладу – літні канікули, які тривають три місяці й становлять  тривалий  часовий  розрив у навчанні. Тому проблема для освітян не нова. Але змінилися умови, вони сьогодні надскладні. Війна спричинила нові виклики, серед яких – поглиблення  освітніх втрат.

Як їх надолужити, як діяти в такій ситуації учасникам навчального процесу, і, в першу чергу, педагогам? Цим питанням переймаються сьогодні не тільки  освітяни, а й батьки, учні, науковці. Звичайно, ніяк не обійтися без  інформаційно-комунікаційних технологій як інструментарію навчання і, звичайно,  подолання навчальних прогалин. Серед найсучасніших – розумний ChatGPT, який працює на базі штучного інтелекту, і з лютого (за словами міністра цифрової інформації Михайла Федорова) став доступний в Україні. А отже – і  для наших учнів та педагогів.

Своїм баченням використання можливостей цього чату в навчанні, перетворення його на «помічника» як для дітей, так і для вчителів, поділилася на вебінарі  Панасюк Тетяна Петрівна, вчитель української мови та літератури Одеського ліцею №1, вчитель вищої категорії, старший вчитель, співавторка посібників «Знай українську! (Сучасний підхід у підготовці до ЗНО)» та «Пізнай мистецтво художнього слова». Запропонований досвід роботи з використання  ChatGPT як одного із інструментів подолання освітніх втрат у знаннях учнів взагалі, і зокрема на уроках української мови та літератури,  заслуговує на увагу.

Тетяна Петрівна, досконало володіючи цим ресурсом, продемонструвала цікаві та корисні особисті напрацювання, розробки уроків, тестів, різних завдань. Акцентуючи увагу на величезних можливостях чату,  як позитивних, так і негативних, спікер запропонувала учасникам алгоритм створення різних завдань, використання художнього тексту, і, навіть, можливість спілкування з видатними постатями минулого. Учасники вебінару щиро подякували колезі за змістовний корисний на часі, насичений цікавими прикладами, захід. Сподіваємося, що отримана інформація стане в нагоді під час проведення уроків української мови та, зокрема, з надолуження освітніх втрат.

Від admin