Незважаючи на тяжкий час для нашої Батьківщини, вчителі початкових класів працюють творчо та формують в учнів загальнолюдські цінності. І поки наші захисники ведуть боротьбу на фронті фізичному, ми боремося на духовному. Війна оголила багато проблем, зокрема проблему духовності і моралі в суспільстві. Тому тема вебінару є актуальною і своєчасною.

Проблема духовно-морального виховання особистості є надзвичайно актуальною для батьків, учителів та суспільства в цілому. Духовні цінності виховують доброту, милосердя, доброчинність, відповідальність, співчуття, турботливість. Адже саме в початковій школі формуються моральні та духовні почуття, засвоюються норми і правила поведінки, формуються риси характеру і духовно-моральні звички.

Саме цій темі був присвячений міський вебінар «Формування особистісних духовно-моральних цінностей дитини в Новій українській школі» для вчителів початкових класів, проведений 27 квітня 2023 року в приміщенні освітнього простору «CreatED» КУ «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників».

Коноваленко Алла Василівна, учитель початкових класів Одеського ліцею №7 Одеської міської ради, презентувала свій досвід роботи з організації духовно-морального виховання учнів початкових класів.

Алла Василівна акцентувала свій виступ на проблемах морального виховання школярів, на теоретичних основах розуміння духовно-моральних цінностей, які впливають на загальний розвиток дитини. Духовні і моральні цінності поєднані. Людина аморальна не може бути духовною, їй треба закладати якості з дитинства, щоб вона стала доброю, любила ближнього.

Під час практичної частини Коноваленко Алла Василівна провела майстер-клас «Турбота матері». Учасники вебінару познайомились з різноманітними формами роботи з духовно-морального виховання:

  • Робота з казкою «Сльоза матері» Ангела Каралійчева.
  • Створення позитивного настрою.
  • Рухова хвилинка.
  • Творча робота. Малюнок-гра «Ластівчина сльоза».

Вплив війни на освіту є величезним як для вчителів, так і для учнів. Стекольникова Анастасія Олександрівна, практичний психолог Одеського ліцею №7 Одеської міської ради виступила із вправами для зняття психоемоційного напруження. Під час роботи вебінару присутні ділилися власним досвідом роботи з даної проблеми, обговорювали індивідуальні та колективні форми роботи із залучення батьків до духовного виховання дітей.

Від admin