На виконання наказу Департаменту освіти та науки Одеської міської ради від 03.01.2023 № 3  17 січня 2023 рокуна базі Освітнього простору «GreadED»  проведено міський етап ХХІІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості  в номінаціях «Література» та «Історія України та державотворення». Загальна тема робіт «Народ мій є! Народ мій завжди буде! Ніхто не перекреслить мій народ», а епіграфом до творчих робіт взято слова Надії Гуменюк «Наш дух не вбити, волю не зламати, за нами – діти й Україна-мати і з нами воля й правда вікова!».

У конкурсі взяли  участь 54  учні 5-11 класів. Усі роботи розкривають патріотизм та героїзм, самовідданість і відвагу українських військових, які стали на захист нашої держави проти російської агресії. Учасники  засуджують війну, вірять у незламність рідного народу і його перемогу:

Я хочу, щоб скінчилася війна!

І жоден ворог більше щоб ніколи

На нашу землю і не зазіхав,

І зла, й біди щоб не робив нікому!

Ксенія Топал, учениця 10 класу Одеського ліцею № 65

Не захопите ви нас, не налякаєте!

Лише себе духовно зламаєте.

Не чіпайте нашу Неньку, нашу Україну рідненьку!

Ну а ми народ єдиний,

Духом сильний, неймовірний,

Заживемо без війни в цьому світі доброти!

Єлизавета Волкова, учениця 9 класу Одеського ліцею № 31

… А кожен має захищати
І річку, й дім, Вкраїну-Мати!
Бо всі ми – її солдати.
Рівняєм стрій, донатим!
А воїна захисника
Хай береже Богородиця-мати!

Катерина Романова, учениця 6 класу Одеського ліцею № 9

…Українці об’єдналися проти спільного ворога. Сьогодні справді створюється історія не тільки в тому, хто переможе, але й в тому, що українці стають політичною нацією, їх підтримує світ. Гордо лунає «Слава Україні! Героям слава! Україна – понад усе!

Ольга Бойко, учениця 10 класу  Одеського ліцею «Фонтанський»

На жаль, усіх торкнулась ця безжальна війна, вона зруйнувала все, що ми мали: наше помешкання, наші плани, вона забрала близьких і рідних, коханих. Та все ж, нам потрібно вірити у власні сили, кричати всьому світу про те, як рашисти вбивають українців щодня і тішаться цьому. Найголовніше – не втрачати надію та вірити в ЗСУ! Наближати перемогу разом. У єдності наша сила перед ворогом. Де єдність – там перемога!

Аріана Гуменюк, учениця 10 класу Одеського ліцею № 84

Оборона Батьківщини – священний обов’язок, а вірність присязі – не порожні слова. Подальший приклад рішучого громадянського опору окупантам на всіх напрямках є яскравим і переконливим прикладом, що ворог не зупиняється, якщо йому не чинити опір. А громадяни нашої держави вже доказали і продовжують доказувати своїми діями і вчинками, що українська земля є і завжди буде залишатися єдиною, неподільною незалежною, бо «НАРОД МІЙ Є! НАРОД МІЙ ЗАВЖДИ БУДЕ! НІХТО НЕ ПЕРЕКРЕСЛИТЬ МІЙ НАРОД!

Юлія Теслюк, учениця 9 класу Одеського ліцею № 122

Члени журі відзначили, що роботи   конкурсантів у номінації «Історія  та державотворення» мали  логічний виклад матеріалу, дослідницький характер,  учасники виявили уміння працювати з історичними джерелами. Усі роботи проникнуті патріотизмом, гордістю за героїчне минуле та сьогодення  України. 

У номінації «Література» були представлені твори різних жанрів: поезії, есе, нариси. Журі відзначило майстерність у застосуванні художніх прийомів, досконалість мови, образне мислення.

На підставі рішення журі міського етапу ХХІІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості визначено переможців (наказ Департаменту освіти та науки Одеської міської ради від 19.01.2023 № 7), які нагороджені  дипломами Департаменту освіти та науки Одеської міської ради. Вчителям, які підготували переможців, оголошено подяку.

Вітаємо переможців, бажаємо успіхів у наступних етапах конкурсу. Висловлюємо слова щирої подяки усім учасникам, їх керівникам та батькам.

Від admin