Відповідно до плану роботи КУ «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників»  14  вересня 2022 року відбувся вебінар-нарада  «Організація освітнього процесу у 2022/2023 навчальному році: Пріоритети у здійсненні виховного процесу в освітніх закладах у 2022/2023 н. р.», в якому взяли участь 120  заступників директорів з виховної роботи закладів загальної середньої освіти.  Захід відбувся на платформі Zoom в форматі онлайн.

Реформа освітньої галузі в Україні є однією з ключових реформ Міністерства освіти і науки, основною метою якої є сучасна освіта на всіх рівнях: від початкової школи – до закладів вищої освіти. Засадами державної політики у сфері освіти та основними принципами освітньої діяльності є: єдність навчання, виховання та розвитку(ст. 6 Закону України «Про освіту»).

Виховання органічно поєднане з процесом навчання дітей, опанування основами наук, багатством національної та світової культури. Вибудовуючи цілісний виховний процес в закладі загальної середньої освіти в 2022/2023 навчальному році, важливо враховувати наукові підходи, сутність парадигми, концептуальні ідеї, виховну складову освітнього (навчального) середовища, індивідуальність та напрацьований практичний досвід кожного шкільного колективу, особливості регіону, сучасні виклики, соціальні реалії та життя країни у воєнному стані. Надано методичні рекомендації щодо пріоритетів у здійсненні виховного процесу в освітніх закладах у 2022/2023 н. р. із врахуванням сучасних викликів та нормативно-правових документів.

Йшла мова про розвиток професійної компетентності заступників директорів з виховної роботи та  формування ефективної педагогічної взаємодії в умовах суб’єкт-суб’єктної парадигми виховання. Ознайомлено учасників з організаційно-методичними аспектами та практичними підходами до розбудови сучасної моделі системи виховної діяльності навчального закладу, класу в умовах Нової української школи. Особливості здійснення виховного процесу в закладах освіти у новому навчальному році та організацію діяльності класних керівників відповідно до викликів сьогодення розкрила учасникам семінару-наради Хворостянова Вікторія Іванівна, консультант КУ «ОЦПРПП».   

Цікавими для класних керівників саме 5 класу були думки, якими поділилася з досвіду роботи Герасімчук Надія Вікторівна, вчитель української мови та літератури Одеської ЗОШ  №26,  класний керівник пілотного класу  НУШ.    «Амбітна молодь України: мотивація та мистецтво цілепокладання»: Бродовська Мілана Віталіївна,  наставник Парламенту старшокласників міста Одеси  наголосила, що учнівське самоврядування – це ресурс для ефективного демократичного врядування у школі та розвитку соціальної, громадянської та лідерської компетентності учнівської молоді, основою розвитку якого є партнерство, співпраця, спільнодія дітей та дорослих.

Захід пройшов у дружньому колі однодумців. Із вірою в Перемогу  педагоги  працюють задля майбутнього – виховання та формування високопатріотичної нації.

Від admin