Хто не любить своєї рідної мови, солодких святих звуків

свого дитинства, не заслуговує на ім’я людини.

                                                                      Й.Г. Гердер

Шановні колеги!

Прийміть найщиріші вітання з Міжнародним днем рідної мови!

Мова – духовне багатство кожного народу. Це безцінний скарб, який треба берегти  і примножувати. Життя мови залежить від народу, який несе її у своїй душі й культурі, у своїх звичаях, традиціях, піснях. З раннього дитинства й до глибокої старості людина невіддільно пов’язана з мовою. Це єдине знаряддя, що вивищує людину над світом, робить її нездоланною в пошуках істини.   Рідна мова –  це батьківська мова, мова народу, мова серця.

Цю подію відзначають з 2000 року. Генеральна конференція ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року запровадила його з метою сприяння  мовній і культурній різноманітності й багатомовності. Це свято – ще одна нагода для кожного громадянина – усвідомити причетність до свого народу, до рідної мови.

«Люби свою мову, плекай і дбай про неї. Це ж дорога твоя спадщина віків і поколінь. Користуйся нею, оберігай її, передай її, збагачену і ще більш розвинену, своїм дітям і онукам, а вони передадуть наступним поколінням»

                                                                            (М. Шумило).

Дата для Дня рідної мови була вибрана на згадку про трагічні події в Бангладеші 21 лютого 1952 року, коли загинули студенти-протестанти, які стали на захист своєї рідної мови бенгалі, вимагаючи визнати її однією з державних мов країни. Відтоді ця дата у Бангладеш стала днем полеглих за рідну мову, а весь світ відзначає  День рідної мови.

В Україні   цей день почали святкувати з 2002 року.  Рідній мові в Україні присвячене ще одне свято – День  української писемності та мови.

Сьогодні, згідно зі Статтею № 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України». Саме вона – наша мова – втілює в собі український характер, нашу пам’ять, історію та душевну міць,  звичаї і традиції, розум і досвід поколінь, ніжну красу і силу душі людської.

Збереження і розвиток української мови – запорука єдності держави. Становлення народу тісно пов’язане із формуванням і розвитком мови. Національна мова – це універсальна система істин, знань, зумовлена своєрідною психологією народу. Які б зміни не переживало суспільство, яку б зовнішню чи внутрішню політику не здійснювала влада, незаперечним залишається той факт, що мова є стрижневим елементом у процесі виникнення та розвитку держави, адже виступає тим об’єднувальним елементом, який не дає забути «чиїх ми батьків діти»…  

З нагоди відзначення цього важливого в житті кожної людини дня зичимо  шанувати і любити  рідну мову, піклуватися про неї, захищати, розкривати   велич і могутню силу. Збережімо її в усій  чудовій красі для себе і наступних поколінь!

Нагадуємо, що на сайті  Комунальної установи «Одеський  центр професійного розвитку педагогічних працівників» у рубриці «Діяльність. Методична скарбничка»  розміщено випуски онлайн-журналу «Українське слово у вимірах сьогодення»: «Поради видатних діячів щодо вивчення рідної мови», «Мовні обов’язки громадян», «Геть лихослів’я»,  «Виполюй мовний бур’ян», «Говоримо українською правильно».

 Сподіваємося, що ці матеріали допоможуть Вам в удосконаленні  рідної мови.  Також пропонуємо ознайомитися з тематичним випуском  цього журналу «О слово рідне, хто без тебе я?», присвяченого Міжнародному дню рідної мови.

Від admin