18 січня – 01 лютого 2024 року Комунальна установа «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників» провела у партнерстві з Одеським центром дослідження Голокосту третій міський учнівський конкурс коротких промов на тему «Проти забуття: мої права і толерантність», приурочений Міжнародному дню пам’яті жертв Голокосту. Завданнями конкурсу, який проходив як очно, так і онлайн, є формування ціннісних орієнтирів у учнів 9-11 класів стосовно захисту прав людини, розуміння уроків Голокосту для сьогодення, необхідності та знання шляхів подолання упередженості, стереотипів, ксенофобії, антисемітизму.

На конкурс було представлено 45 учнівських відеороликів з промовами з 32 навчальних закладів міста. Фінал конкурсу відбувся 01 лютого 2024 року на базі Одеського юридичного ліцею. До складу журі конкурсу ввійшли досвідчені учителі історії – випускники програм Українського центру вивчення історії Голокосту(м. Київ), учасники міжнародних семінарів інституту Centropa Олександр Герега (голова журі), Тетяна Волковська, Надія Ужевська, Ірина Войтович (модератор), а також голова правління Одеського центру дослідження Голокосту Павло Козленко та член правління фонду «Пам’ять, гідність, свобода» Аліса Шевчук.

Журі відзначило емоційні, грунтовні виступи учнів одеських ліцеїв: № 22, № 122, № 73, № 90,юридичного, «Гармонія», «Фонтанський», «Маріїнський». Цікавими і насиченими були виступи учнів одеських ліцеїв № 1, 8, 56, 111 та презентовані онлайн-промови учнів одеських гімназій № 77, 18, 20, 52, Одеського економічного ліцею, ліцею № 63.

У свої промовах учні звертались до уроків Голокосту під час Другої світової війни, які не повинні повторитись; проводили історичні паралелі с сьогоденням широкомасштабної російсько-української війни, що супроводжується численними порушеннями прав людини з боку російської федерації; піднімали питання відповідальності за історичну пам’ять про минуле та цінності, які повинні передаватись з покоління в покоління.Усі учасники конкурсу показали обізнаність в проблематиці Голокосту: від трагедій Аушвіцу, Бабиного Яру до пам’ятних місць в нашому місті.

За результатами участі в конкурсі учні нагороджені 11 дипломами переможців та 34 грамотами учасників Департаменту освіти та науки Одеської міської ради. Всі учні-учасники фіналу конкурсу отримали подарунки від БФ «Пам’ять, гідність, свобода».

Від admin